Bazı sekonder aromatik aminlerin asit sabitlerinin bulunması ve koordinasyon bileşiklerinin oluşum koşullarının incelenmesi - Bilgiç, Dilek (My University, 2001)
Bu çalışmada, N - benzilidenanilin, N - benziliden - 4 - hidroksianilin, N - ( 2 - hidroksibenziliden ) anilin, N- ( 2-hidroksibenziliden ) - 4 - kloroanilin, N - ( 2 - hidroksibenziliden ) - 4 - bromoanilin, N - benziliden - 4 - kloroanilin, N - ( 4 - klorobenziliden ) anilin, ve N - benziliden - 4 - nitroanilin'in, krom(III), mangan(II), kobalt(II), nikel(II), bakır(II), çinko(II) ve kadmiyum(II) metalleriyle oluşturduğu komplekslerin kararlılık sabitleri Calvin-Bjerrum ve Irwing-Rossotti yöntemleri kullanılarak potansiyometrik yoldan tayin edildi. Protonlanma ve buna bağlı olarak asit sabitleri, I = 0,11 ve 25 ºC de ; N - benzilidenanilin için ;logK1 = pK1 = 4,36 N - benziliden -4- hidroksianilin için ;logK1 = pK2 = 11,05 logK2 = pK1 = 5,75 N - (2-hidroksibenziliden) anilin için;logK1 = pK2 = 9,15 logK2 = pK1 = 4,75 N - (2-hidroksibenziliden)-4-kloroanilin için;logK1 = pK2 = 9,00 logK2 = pK1 = 4,00 N - ( 2- hidroksibenziliden) 4-bromoanilin;logK1 = pK2 = 8,40 logK2 = pK1 = 3,65 N - benziliden -4- kloroanilin için;logK1 = pK1 = 3,60 N - ( 4-klorobenziliden ) anilin için;logK1 = pK1 = 4,56 N - benziliden -4- nitroanilin için;logK1 = pK1 = 2,45 olarak bulundu. Oluşum sabitleri ise I = 0,11 ve 25 °C de ( Tablo-1.1 ) de gösterilmiştir. Tablo-1.1 : İmin - metal komplekslerinin oluşum sabitleri MetalCr(III)Mn(II)Co(II)Ni(II)Cu(II)Zn(II)Cd(II) Ligand BDALogß13,503,903,213,902,993,303,30 Logß2

BDHALogß18,744,564,905,267,146,524,40 Logß28,34---3,86-- HBDALogß17,903,404,304,366,904,703,71 Logß26,50---5,00-- HBDCALogß16,584,164,094,566,504,493,80 Logß24,38---5,06-- HBDBrALogß17,393,553,994,556,324,243,55 Logß26,25---5,39-- BDCALogß13,353,053,052,892,932,882,89 Logß2 CBDALogß13,883,443,153,303,273,302,98 Logß2 Oluşan komplekslerin koşullu oluşum sabitleri hesaplandı ve buradan kompleksleşmenin ortaya çıktığı pH aralıkları bulundu. Tek dişli ( BDA, BDCA, CBDA, BDNA ) ligandların tüm metallerle iki dişli ligandların ise krom ve bakır dışındaki metaller için`n değerinin 1,5 in altında kalması ve bir tane ara basamak oluşum sabiti bulunması oluşan komplekslerin bileşiminin metal/ ligand = 1/ 1 olduğunu göstermektedir. Krom ve bakır metallerinin iki dişli ligandlarla oluşturduğu komplekslerde ise`n =1,5 değerinin bulunması, bu metallerin oluşturduğu komplekslerin metal/ ligand = 1/ 2 bileşiminde olduğunu göstermektedir. SUMMARY THE DETERMINATION OF STABILITY CONSTANT OF SOME SECONDER AROMATIC AMINES AND FORMATION CONSTANTS OF THEIR CHROMIUM(III), MANGANESE(II), COBALT(II), NICKEL(II), COPPER(II), ZİNC(II) AND CADMIUM(II) COMPLEXES BY POTENTIOMETRIC METHOD. The stability constants of the complexes which were formed N-benzylideneaniline, N-benzylidene-4-hydroxyaniline, N-(2-hydroxybenzylidene)aniline, N-(2-hidroxybenzylidene)-4-chloroaniline, N-(2-hydroxybenzylidene)-4-bromoaniline, N-benzylidene-4-chloroaniline, N-( 4-chlorobenzylidene )aniline, N-benzylidene - 4 -nitroaniline with chromium(III), manganese(II),cobalt(II), nickel(II), copper(II), zinc(II) and cadmium(II) were determined potentiometrically by using Calvin-Bjerrum and Irwing-Rossotti methods in this work. The protonation constants found at 25ºC and for I = 0,11 are given below: N-benzylideneaniline ;logK1 or pK1 = 4,36 N-benzylidene-4-hydroxyaniline ;logK1 or pK2 = 11,05 logK2 or pK1 = 5,75 N-(2-hydroxybenzylidene)aniline ;logK1 or pK2 = 9,15 logK2 or pK1 = 4,75 N-(2-hydroxybenzylidene)-4-chloroaniline ;logK1 or pK2 = 9,00 logK2 or pK1 = 4,00 N-(2-hydroxybenzylidene)-4-bromoaniline ;logK1 or pK2 = 8,40 logK2 or pK1 = 3,65 N-benzylidene-4-chloroaniline;logK1 or pK1 = 3,60 N-(4-chlorobenzylidene)aniline;logK1 or pK1 = 4,56 N-benzylidene-4-nitroaniline;logK1 or pK1 = 2,45 The overall formation constants of the complexes at 25º C and for I = 0,11 were shown in Table- 1.1. Table-1.1 : The formation constants of imine-metal complexes MetalCr(III)Mn(II)Co(II)Ni(II)Cu(II)Zn(II)Cd(II) Ligand BDALogß13,503,903,213,902,993,303,30 Logß2 BDHALogß18,744,564,905,267,146,524,40 Logß28,34---3,86-- HBDALogß17,903,404,304,366,904,703,71 Logß26,50---5,00-- HBDCALogß16,584,164,094,566,504,493,80 Logß24,38---5,06-- HBDBrALogß17,393,553,994,556,324,243,55 Logß26,25---5,39-- BDCALogß13,353,053,052,892,932,882,89 Logß2 CBDALogß13,383,443,153,303,273,302,98 Logß2 The composition of metal complexes for monodentate ligands were determined as metal/ ligand = 1/ 1.The composition of chromium and copper complexes for bidentate ligands were determined as metal/ ligand = 1/ 2 while other metal complexes were metal/ ligand = 1/ 1.
Keywords: Analitik kimya; ANALİTİK KİMYA; KİMYA-ANALİTİK KİMYA