Kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarının tüketicilerin marka sadakati üzerine etkisini tespit etmeye yönelik bir araştırma - Shabanova Güngör, Senem (My University, 2023)
Çevre bilincinin artasıyla, günümüzde medyada daha sık çevreyle ilgili haberler yer almaktadır ve çevre odaklı faaliyetler yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle, tüketiciler çevre dostu marka ve ürünleri tercih etmekte ve üreticilerde sürdürülebilir davranmaya ve üretmeye daha fazla önem vermekteler. Artık tüketiciler yeşil ürünler tercih ettikleri gibi sürdürülebilir ürünleri de tercih etmekteler. Sürdürülebilirlik kavramı son senelerde işletmeler ve markalar açısından oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzün rekabetçi iş dünyasında giderek yerini almaya başlayan sürdürülebilirlik ve ya kurumsal sürdürülebilirlik anlayışı işletmelerin faaliyetlerini yerine getirdikleri süreçte giderek daha dikkatli davrandıkları sosyal ve çevresel konulara da odaklanmaları gerektiğine vurgu yapmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramının günümüzde her geçen gün daha da yaygınlaşmasında ve kitlelere daha kolay ulaşmasında halkla ilişkilerin rolünün kaçınılmaz olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, sürdürülebilirlik ve kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarının tüketicilerin marka sadakati üzerine etkisini tespit etmeye yönelik bir araştırma yapılacaktır. Literatürde, sürdürülebilirlik, kurumsal sürdürülebilirlik üzerine birkaç araştırma yapılmış olup, bunun yanı sıra tüketicilerin marka sadakati üzerine etkisini tespit etmeye yönelik araştırma yok sayılacak kadar azdır. Bu sebeple, gerçekleştirilecek olan bu çalışmanın bilimsel literatüre önemli bir katkısı olacaktır. Bu çalışmada sürdürülebilirlik, kurumsal sürdürülebilirlik, marka ve marka sadakati üzerine yapılacak araştırmaların ardından kavramların birbirleriyle olan ilişkisi literatür çalışmasıyla açıklığa kavuşacaktır. Kurumsal sürdürülebilirlik çerçevesinde yapılan çalışmalar ile birlikte tüketicilerin herhangi bir markayı tercih ettiklerinde ne kadar sürdürülebilir ve çevre dostu davrandıkları, çevreye duyarlı davranarak marka tercihlerinde nelere dikkat ettikleri ve bunun gibi birçok soru aydınlığa kavuşmaya çalışılacaktır. Araştırma kapsamında analize konu olan BİST (Borsa İstanbul) ilk 100 endeksinde yer alan Arçelik ve Vestel markalarının gerçekleştirdikleri kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarının, tüketicilerin marka sadakatini ölçmek amacıyla sürdürülebilirlik raporları, internet siteleri ve işletme faaliyetleri incelenmiştir.

With the growing environmental consciousness, there is an increasing presence of new related to the subject in the media and environmental activities are becoming more widespread. As a result,consumers are inclined to prefer eco-friendly brands and products also companies are placing more importance on practicing and manufacturing sustainability. Nowadays, consumers not only prefer green products but also sustainable ones. The concept of sustainability has become increasingly prevalent for business and brands in recent years.Within today’s competitive business world the nation of sustainability or corporate sustainability emphasized the need for businesses to focus more attentively on social and environmental issues as they fulfill their operations. It is acknowledged that public relations play an inevitable role in the growing prevalence of the sustainability concept and its easier accessibility on the masses. In this study, a research will be conducted to determine the impact of sustainability and corporate sustainability practices on consumer brand loyalty. In the literature, there have several studies conducted on sustainability and corporate sustainability. However, there is a lack of research specifically focused on determining their impact on consumers’ brand loyalty.Therefore, this study will make important contributions to the literature. In this research, after conducting research on sustainability, corporate sustainability, brand and brand loyalty the interrelationship between these concepts will be clarified through a literature review. The studies conducted within the framework of corporate sustainability aim to shed light on how environmentally sustainable and eco-friendly consumers are when they prefer a particular brand, what factors they consider in their brand choices while demonstrating environmental consciousness and many other questions. With the scope of the research, the corporate sustainability practices carried out by the Arçelik and Vestel brands, which are included in the BIST (Borsa Istanbul) top 100 index, were analyzed to measure consumer brand loyalty. Sustainability reports, websites and business activities were examined for this purpose.
A research study on detecting the impact of corporate sustainability practices on consumers’ brand loyalty
Keywords: Brand; Brand Loyalty; Brand name products; Consumer behavior; Consumer Behaviours; Corparate Sustainability; Corporate governance; Kurumsal Sürdürülebilirlik; Kurumsal yönetim; Marka; Marka Sadakati; Markalı ürünler; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Tüketici davranışı; Tüketici Davranışları Sustainability