Örgütsel Muhalefetin İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: Otomotiv Sektöründe Bir Araştırma - KOÇOĞLU SAZKAYA, MERVE (My University, 2021)
Bu çalışmada, örgütsel muhalefetin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. İlgili yazın incelendiğinde, örgütsel muhalefet ve işten ayrılma niyeti kavramlarına yönelik çalışmalar daha önce pek fazla ele alınmaması, bu araştırmanın motivasyon kaynağı olmuştur. Araştırmanın örneklemini otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir özel işletmede çalışan beyaz yakalı çalışanlar oluşturmaktadır. Yapılan araştırmanın sonucuna göre, örgütsel muhalefet ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve pozitif yönlü düşük etki olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, araştırmanın bulguları örgütsel muhalefetin alt boyutlarından olan gizli muhalefet ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve pozitif yönlü bir etki olmasına karşın açık muhalefet ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve negatif yönlü etki olduğunu göstermektedir. Ayrıca örgütsel muhalefetin alt boyutu olan dışsal muhalefetin işten ayrılma niyeti üzerinde bir etkisi olmadığı araştırmanın bir diğer sonucudur.

A study of the relevant literature reveals that the concepts of organizational dissent and intention to leave have not been considered with any frequency, which was the source of motivation for this research. This study examines the effects of organizational dissent on intention to leave. The sample consists of white collar individuals working in the automotive sector. According to the results, there is a linear and positive effect of organizational dissent on intention to leave. In addition, this study shows a linear and positive effect of latent dissent, which is a subdimension of organizational dissent on intention to leave. Despite this, there is a linear and negative effect of articulated dissent which is a subdimension of organizational dissent on intention to leave. However, another result suggests that displaced dissent, which is a subdimension of organizational dissent, does not significantly affect the intention to leave.
An Investigation of the Effects of Organizational Dissent on Intention to Leave: A Study within the Automotive Sector
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Örgütsel Muhalefet; Açık Muhalefet; Gizli Muhalefet; İşten Ayrılma Niyeti; Otomotiv Sektörü; Organizational Dissent; Articulated Dissent; Latent Dissent; Intention to Leave; Automotive Sector