Labor demand in the Turkish manufacturing sector - Değirmenci, Serkan (My University, 2015)
TÜRKİYE İMALAT SANAYİNDE İŞGÜCÜ TALEBİ Firmaların istihdama ilişkin tepkileri işgücü iktisadının en çok ilgilenilen konularından bir tanesidir. Rodrik'in (1997) hipotezine göre, işgücü talep esnekliği küreselleşme ile artmalıdır. Bu esneklikteki artış, daha yüksek istihdam oynaklığı ve çalışanlar için daha düşük pazarlık gücü açısından daha yüksek çalışan korunmasızlığı anlamına gelmektedir. Uluslararası ticaret, ürün piyasalarında rekabeti arttırması ve/ veya girdiler açısından ilave ikame olanakları sağlaması ile işgücü talep esnekliğini arttırabilir. İkinci aktarım mekanizmasına odaklanarak, bu çalışma 2005-2011 dönemi için Türkiye imalat sanayindeki firmaların işgücü talep fonksiyonlarını tahmin etmekte ve dünya ekonomisi ile artan bütünleşmenin sonucunda işgücü talep esnekliğinin değişip değişmediğini araştırmaktadır. Bu kapsamda, uluslararası ticaret, uluslararası dış kaynak kullanımı ve mülkiyetin uyruğu olarak adlandırılan küreselleşmenin üç alt konusunun işgücü talep esnekliği ile olan ilişkileri araştırılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri ve Dış Ticaret İstatistikleri olarak adlandırılan iki mikro veri seti, dengeli bir panel veri oluşturmak için birleştirilmiştir. Bu panel veri, analiz dönemi boyunca sürekli olarak faaliyet gösteren ve en az 20 çalışan istihdam eden 9342 firmayı kapsamaktadır. Türkiye imalat sanayinde işgücü talep esnekliğinin anlamlı bir biçimde değişip değişmediğini test etmek için statik ve dinamik işgücü talep modelleri belirlenmiştir. İki-yönlü statik sabit etkiler ve Arellano-Bond doğrusal dinamik panel veri tahminlerinden elde edilen ekonometrik bulgular, Türkiye ekonomisinin uluslararasılaşmasının 2005 ve 2011 yılları arasında Türkiye imalat sanayinde işgücü talep esnekliğini anlamlı bir biçimde arttırdığını göstermektedir.

LABOR DEMAND IN THE TURKISH MANUFACTURING SECTOR Firms’ reactions regarding employment is one of the most interested topics in labor economics. According to Rodrik’s (1997) conjecture, labor demand elasticity should increase with globalization. Increase in this elasticity implies higher worker vulnerability in terms of higher employment volatility and lower bargaining power for workers. International trade might lead to an increase in labor demand elasticity with increased competition on the output markets and/ or by providing additional substitution possibilities in terms of inputs. Focusing on the latter channel of transmission, this study estimates labor demand functions of the establishments in the Turkish manufacturing sector for the period 2005-2011 and investigates whether the labor demand elasticity altered as a result of increased integration with the world economy. In this context, the relationships of labor demand elasticity with three subtopics of globalization are explored, namely international trade, international outsourcing and nationality of ownership. Two micro data sets of Turkish Statistical Institute (TurkStat), namely Annual Industry and Service Statistics and Foreign Trade Statistics are merged to construct a balanced panel data. This panel data includes 9342 establishments which are employing 20 and more workers and continually operating through the analysis period. Static and dynamic labor demand models are specified to test whether the labor demand elasticity has altered significantly in the Turkish manufacturing sector. The econometric findings obtained from two-way static fixed effects and Arellano-Bond linear dynamic panel-data estimations show that internationalization of the Turkish economy significantly increases the labor demand elasticity in the Turkish manufacturing sector between 2005 and 2011.
Keywords: İmalat sanayi; İşgücü