Bebeği yenidoğan bakım ünitesinde olan annelerin endişeleri ve bakım gereksinimleri - Kurnaz, Emine (My University, 2007)
BEBEĞİ YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE OLAN ANNELERİN ENDİŞELERİ VE BAKIM GEREKSİNİMLERİ EMİNE KURNAZ ÖZET Bebeği yoğun bakım ünitesinde olan annelerin bakım gereksinimlerini ve endişelerini belirlemek amacıyla planlanan çalışma; İstanbul İli Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Şubat–Haziran 2006 tarihleri arasında bebekleri Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde olan anneler; örneklemini ise prematüre ve düşük doğum ağırlıklı doğan, yapay solunum desteğine gereksinimi olmayan bebeklerin, çalışmaya katılmaya gönüllü 76 anne oluşturmuştur. Araştırma verileri, literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanan Doğum Sonu Tanımlama Formu,Taburculuk Öncesi Annenin ve Bebeğin Değerlendirme Formu ve Durumluk Anksiyete Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Değerlendirmede; yüzdelik, ortalama dağılımları, korelasyon, t testi, ki-kare testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalaması 27,7, çoğunluğu ilköğretim mezunu ve orta düzeyde ekonomik duruma sahiptir. Annelerin %55,3’ü primipar, gestasyon haftaları ortalama 32 ve %48,7’si sezaryenle doğum yapmıştır. Annelerin %56,6’sı 4-5 saat uyuyabildiğini, %67,1’i yeterince dinlenemediğini, %27,6’sı hiç banyo yapamadığını, %18,4’ü laktasyonu olmadığını belirtmiştir. Annelerin ifade ettiği sorunlar sırasıyla, ulaşım (%42,1), yetersiz ilgi ve bilgilendirme (%35,5) olarak saptanmıştır. Bebeğin yoğun bakımda olmasıyla annelerin %94,7’sinin olumsuz duyguları yoğun hissettiklerini, kendi ve bebek bakımına yönelik %68,4’ü endişeli olduğunu ifade etmişlerdir. Durumluk anksiyete ölçeğine göre, %46,1’inin hafif anksiyete yaşadığı saptanmıştır. Normal doğum ile sezaryen doğum yapan anneler arasında anksiyete puan ortalamaları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, bebekleri yoğun bakım ünitesinde olan annelerin, gereksinimlerini karşılamak ve anksiyetelerini azaltmak için, destekleyici profesyonel bakım ve danışmanlık verilmesi, gereksinimlerine yönelik düzenlemeler yapılması önerilmiştir. CONCERNS AND CARE REQUIREMENTS OF MOTHERS WITH BABIES HELD IN NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT EMİNE KURNAZ

This research has taken place in Istanbul Ministry of Health, Zeynep Kamil Woman and Pediatric Hospital, in order to determine the concerns and care requirements of mothers of newborns in intensive care unit (ICU). The universe of the research consisted of all mothers with babies kept in neonatal ICU (NICU) between February 2006 and June 2006, and the sample group consisted of the voluntary 76 mothers with premature or low birth weight newborns acquiring ventilation support. The data is collected with “After Birth Definition Form”, “Pre-dismission Mother and Baby Evaluation Form”, and “Occasion Anxiety Scale”; all prepared due to latest literature knowledge. Percentage, variance, correlation, t test, chi-square and one-way variance analysis (ANOVA) methods have been used for statistical evaluation.Age average of the women was 27,7, most of them having low education and socioeconomical levels. 55,3% primipar, gestation week average 32 and 48,7% having cesarean section birth. Of all mothers, 56,6% complained of 4 or 5 hour daily sleep, 67,1% insufficient resting, 27,6% having no bath, and 18,4% with no lactation. The problems pointed out by the mothers are transportation (42,1%) and deficient attention and informing (35,5%). 94,7% declared they have being influenced by the ICU situation negatively and 68,4% having anxiety about self-care and their baby’s care. Due to the Occasion Anxiety Scale, 46,1% found to be mild anxiety. Statistically significant difference in anxiety scales between normal labor and cesarean birth groups proven (p<0.05). New reforms and renovations should be done for fulfilling the needs of the mothers whose babies are kept in the NICU for any reason, in order to decrease the concerns and anxiety they have about their and the baby’s care.
Keywords: Ana-Çocuk Sağlığı; Doğum; Doğum Sonrası Bakım; Premature Bebekler; Yeni Doğan Üniteleri