Kurumlar vergisinin reel ekonomi üzerine etkileri - İnan, Koray (My University, 2003)
Kurumlar Vergisi uygulamaları ilk gerçek anlamda I. Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda başlamış ve günümüze kadar geçen sürede birçok ülkede yaygınlaşarak, devletlerin önemli birer gelir kaynağı haline gelmiştir. Kurumlar Vergisi Türkiye'de 1950 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmada günümüze kadar birçok değişikliğe uğruyarak gelen kurumlar vergisi uygulamalarının, milli ekonomimize ve reel ekonomik dinamiklere etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kurumlar Vergisinin milli gelir üzerindeki, yatırımlar üzerindeki ve tasarruflar üzerindeki etkileri ayrı ayrı ele alınmış ve bu etkilerin ekonomimize yansımaları incelenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda kurumlar vergisinin ülkemizde milli gelir üzerinde, yatırımlar üzerinde ve de tasarruflar üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmadığı anlaşılmıştır. Ekonominin bu reel dinamikleri üzerinde kurumlar vergisinin negatif bir etkiye neden olmadığı ve iktisadi gelişmeye herhangi bir engel teşkil etmediği sonucuna varılmıştır.

The applications of corporate tax were first started in the years foollowing the 1. World War. and as the years passes by, spreading to many countries, it has become one of the major sources of income for the governments. Corperate tax in Turkey was put into effect in 1950. In this study, the influence of the practice of corporate tax, which has faced many changes up to now, on our national economy and on the real economic dynamics has been attempted to be examined. The effects of corporate tax on national income, on investments and on savings have seperately been dealed and the reflections of these effects on our economy have been studied. The results of the researches indicates that there is no evidence of a negative effect of corperate tax in Turkey on national income, on investments and on savings. It is concluded that corporate tax does not create any kind of barrier to economical growth.
Keywords: Kurumlar Vergisi