Integratıon of Muslıms ın Europe: the faılure of multıculturalısm ın Great Brıtaın and Germany and the quest for a new paradıgm - Tüzen, Zekeriya (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı, Avrupa’daki göçmen Müslümanların entegrasyonunu özellikle İngiltere ve Almanya’nın entegrasyon politikaları çerçevesinde incelemektir. Her iki ülke kendi toplumlarında farklılıkları uyumlaştırmak için çokkültürcülük politikalarının farklı şekillerini uygulamakta ve bu uygulamalar esnasında önemli ölçüde güçlüklerle karşılaşmaktadırlar. Avrupa’da yaşayan Müslümanlar, etnik, dilsel ve kültürel topluluk özellikleri bakımından yüksek derecede çeşitliliğe sahiptirler. Aralarındaki ortak payda ise dini kimliktir. 11 Eylül saldırılarından sonra terörle İslam’ın ilişkilendirilmesi Batı toplumlarında Müslümanlara yönelik en etkili dışlayıcı tutum olarak gelişmiştir. Bu durum, siyasi olarak inşa edilmiş bir olguya zemin hazırlamıştır: İslamofobi. Genel olarak, Avrupa’da İslamofobiyi klişe haline getiren göçmen karşıtı söylem az ya da çok Müslüman karşıtı söylem ile örtüşmektedir. Avrupa’da İslamofobik tutumların yükselişi ile eş zamanlı olarak çokkültürcülüğe karşı bir tepki vardır. Avrupa’daki Müslümanların entegrasyon sorunları ile ilgili söylemler, Müslümanların Avrupa toplumlarından dışlanma yönünde muamele göreceklerini çağrıştıran İslamofobik duyguları harekete geçirmektedir. Bu nedenle, bu çalışma Avrupa’da çokkültürcülük politikaları ile artan İslamofobi arasında bir ilişki olup olmadığını, çokkültürcülük hakkında İngiltere ve Almanya bağlamında ele alınan tartışmalara referanslarla incelemektedir. Entegrasyon, Çokkültürcülük, Terörizm, İslamofobi, Euro-İslam

The aim of this study is to examine the integration of immigrant Muslims in Europe, particularly in accordance with the integration policies of Great Britain and Germany. Both countries have implemented different forms of multicultural policies to harmonize diversities in their societies. While implementing these policies, both countries have encountered significant challenges to the integration of Muslim immigrants. Muslims living in Europe have a high degree of diversification with respect to their ethnic, linguistic and cultural community characteristics. The common denominator among them is religious identity. The association of Islam with terrorism after the September 11 attacks has cultivated exclusivist attitudes towards Muslims in western societies. This situation has laid the groundwork for a politically constructed phenomenon: Islamophobia. Anti-immigrant rhetoric more or less overlaps with anti-Muslim rhetoric making Islamophobia commonplace in today’s European public. There is a backlash against multiculturalism in Europe that coincides with the rise of Islamophobic attitudes. The discourses regarding the problems of integration of immigrant Muslims in Europe evoke Islamophobic sentiments which are associated with the exclusion of Muslims in European societies. Thus, this study examines whether there is a relationship between the policies of multiculturalism and the rise of Islamophobia in Europe with references to the controversies surrounding multiculturalism in Great Britain and Germany. Key words: Integration, Multiculturalism, Terrorism, Islamophobia, Euro-Islam
Keywords: Avrupa Birliği Ülkeleri; Siyaset ve yönetim; Uluslararası ilişkiler