Başlangıçtan günümüze Türk romanında İstanbul’un fethi - Değirmenci, Hakan (My University, 2014)
“Başlangıçtan Günümüze Türk Romanında İstanbul’un Fethi” adlı tezimizde İstanbul’un fethi konusunun 1875’ten 2013’e kadar Türk romanına nasıl yansıdığına dair tematik değerlendirmeler yapılmıştır. Tanzimat döneminden itibaren Meşrutiyet, Cumhuriyet, Çok Partili dönem ve 1980’den 2013’e kadar Fetih ve Fatih hakkında -popüler kültüre ve hamasete yönelik olanlar dâhil- yayımlanmış elli üç adet romanın incelendiği çalışmamızın “Giriş” adını taşıyan birinci bölümünde roman-tarih ilişkisi üzerinde durulmuştur. “Fetih Öncesi” başlığını taşıyan ikinci bölümde fetih öncesinde Osmanlı ve Bizans-Hristiyan dünyasıyla ilgili olarak romanlarda öne çıkan siyasal, sosyal, psikolojik ve ekonomik yapıya dair unsurlar ele alınmıştır. “Fetih” başlığını taşıyan üçüncü bölümde Osmanlı ve Bizans devletleri açısından fethin gelişimi ve sonrasında cereyan eden hadiseler değerlendirilmiştir. “Fethin Şahıs Kadrosu” başlığındaki dördüncü bölümde ise başta fethin hükümdarı Sultan Mehmet olmak üzere romanlarda öne çıkan diğer karakterlerin romanlara nasıl yansıdığı konusu ele alınmıştır. Edebiyât, tarihî roman, savaş, İstanbul’un fethi, Fatih.

In the thesis which is entitled Roman conquest of Istanbul from beginning to nowadays, thematic evaluations were made about how “the conquest of Istanbul from 1875 to 2013 is reflected in Turkish novels”. From the Tanzimat period to the Constitutional Monarchy, Republic, Multi-Party period, and from 1980 until 2013, fifty-three novels about Fatah and Fatih including the ones related to popular culture and heroism were examined in our study. In the Introduction section focus is on the relationship between novel and history. In the second section which is called Before Conquest, prominent issues like political, social, psychological and economic structure in novels related to pre-conquest of the Ottoman and Byzantine-Christian world is handled. In the third section which is titled conquest, it is evaluated that of the Byzantine and Ottoman states in terms of conquest development and the afterward incidents. In the Conquest Staff section how Sultan Mehmet, the ruler of the conquest, and other characters are reflected in the novels is discussed. terature, Historical Fiction, ,War, The conquest of Istanbul, Fatih.
Keywords: İstanbul (Türkiye), Edebiyatta; İstanbul'un Fethi, 1453, Edebiyatta; Tarih ve Eleştiri; Türk Edebiyatı; Türk Romanı