Tüketici toplumsallaşması ve reklamın rolü - ünsal, Mustafa Murat (My University, 2011)
ketim, Toplumsallaşma, Tüketici Toplumsallaşması, Yeni Medya Reklamı ÖZET TÜKETİCİ TOPLUMSALLAŞMASI VE REKLAMIN ROLÜ Tüketim, toplumları incelemek için önemli bir unsurdur. Toplumlar yeri geldiğinde tüketim şekilleriyle sınıflandırılmışlardır. Bireylerin toplumun bir parçası olması süreci olan toplumsallaşma, geçmişten günümüze farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Tüketim eyleminin toplumsal bir davranış olarak yaygınlık kazanması ve bireylerin, tüketim eylemi ile topluma dahil olma süreci ise, Sanayi Devrimi’nin getirdiği toplumsal ve ekonomik değişimlerin sonucudur. Bu çalışmada tüketim konusu Sanayi Devrimi'nden günümüze kadar olan süreçte, bireylerin tüketim eylemi ile topluma dahil olma süreçleri açısından değerlendirilmiş ve tüketici toplumsallaşmasının ne şekilde gerçekleştiğine ilişkin çeşitli örneklere yer verilmiştir. Çalışmamızda ayrıca, yeni medyada yer alan birtakım reklam içerikli uygulamalar değerlendirilerek, tüketici toplumsallaşmasının günümüzde ne şekilde gerçekleştiğine yer verilmiştir. Consumption, Socialization, Consumer Socialization, New Media Advertisement

CONSUMER SOCIALIZATION AND THE ROLE OF ADVERTISEMENT Consumption is an important element to study societies. There are cases where societies are classified by their way of consumption. Socialisation, wich is the process of participation into the society of the individual, occurs in different ways ever since. Consumption, becoming a social behavior and individuals participating into the society over consumption, is a result of social and economical changes brought by the industrial revolution. This study traces consumptional relations in aspect of the individual, participating the society over action of consumption, since the industrial revolution untill present and illustrates various samples of how consumer socialisation takes place. It also covers how consumer socialisation occurs today, examining advertorial applications of new media.
Keywords: Medya; Reklamcılık; Toplumsallaşma; Tüketim