Marka yayma stratejileri açısından asıl marka ile yayma marka arasındaki ürün benzerliğinin satın alma davranışları üzerindeki etkileri ve bir uygulama - unknown (My University)
Marka Yayma, asıl marka, yayma marka, ürün ÖZET MARKA YAYMA STRATEJİLERİ AÇISINDAN ASIL MARKA VE YAYMA MARKA ARASINDAKİ ÜRÜN BENZERLİĞİNİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE BİR UYGULAMA Marka yayma stratejisi, farklı bir ürün çeşidindeki yeni bir ürün hattına girmek için tüketiciler tarafında tanınan mevcut bir marka adının kullanılmasıdır.Marka yayma stratejileri hat yayma ve kategori yayma olarak sınıflandırılmıştır. Tüketicilerin marka yayma ile ilgili algılarında ve değerlendirmelerinde, asıl marka ile yayma marka arasındaki ürün benzerliklerinin önemli bir etkisi vardır. Bir marka yayma için benzerliğin önemi bulunmakla beraber ürünlerin birbirine benzemediği marka yaymaların gerçekleştiği ve bunlarında başarılı olabildiği görülmektedir. Bu çalışmada Coca Cola firmasının kullandığı Hat Yaymaları ile Pınar firmasının kullandığı Kategori yaymalarıı incelenmiş ve ürün benzerliklerinin tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Key Words : Marka Yayma, asıl marka, yayma marka, ürün

THE IMPACT OF THE ORIGINAL AND EXTENSION BRAND SIMILARITIES ON THE BUYING BEHAVIOUR IN TERMS OF THE BRAND EXTENSION STRATEGIES . Brand extensions are defined as, using existing brand name and focusing on its notability in a new product category for achieving the aim of joining to a new product line. Brand extension strategies are classified as line and category extensions. Consumers attitudes and evolutions about brand extension points out that the similarities between original and extension brand have an effect and it observed that for brand extension, similarities between products are vital nevertheless sometimes by using contrast products, it is possible to prosper about brand extension. In this study, Coca Cola’s line extension and Pınar’s category extension are examined and the products’s similarity effects on consumer’s buying behaviour are discussed.
Keywords: Marka; Satın Alma Davranışı