Kolonoskopi işlemi yapılacak hastalara uygulanan progresif gevşeme egzersizinin anksiyete düzeyine etkisi - Öztürk, Enes (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kolonoskopi işlemi öncesi hastalara uygulanan progresif gevşeme egzersizinin (PGE) anksiyete düzeyine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Öntest sontest randomize kontrollü deneysel tipte gerçekleştirilen çalışma, İstanbul’da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kolonoskopi işlemi yapılacak 68 hasta ile Mart-Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Visual Analog Skala (VAS) ve Durumluk Kaygı Envanteri (DKE) kullanılarak toplandı. Öntest sonrasında, deney grubuna araştırmacı tarafından progresif gevşeme egzersizini nasıl uygulayacakları anlatıldı, ses kaydı telefonlarına iletildi ve egzersizlerin olduğu görsel broşür hastalara verildi. Kontrol grubuna herhangi bir işlemde bulunulmadı. İşlemin olacağı gün araştırmacı tarafından hastaların sontest uygulaması gerçekleştirildi. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-Kare, Fisher exact testleri ve t-testi kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamında deney grubunun uygulama öncesi DKE (Durumluluk Kaygı Envanteri) puanı 45,7±11,16 iken uygulama sonrası DKE puanı 36,35±8,20 istatistik olarak anlamlı bulundu (p=0,000). Sonuç: Bu çalışmada kolonoskopi işlemi yapılacak hastalara uygulanan progresif gevşeme egzersizinin anksiyete düzeyinin azaltılmasında yararlı etkisi olduğu bulunmuştur. Progresif gevşeme egzersizlerinin etkili olması, bireyler tarafından kolay uygulanabilir ve ucuz bir yöntem olmasından dolayı, klinik araştırmalarda uygulama alanını genişletilebilir.

Objective: The aim of this study is to determine the effect of Progressive Relaxation Exercise (PRE) applied to patients before colonoscopy on the level of anxiety of patients. Materials and Methods: The pretest posttest randomized controlled experimental type study was carried out between March and December 2022 with 68 patients who will applied colonoscopy at a Training and Research Hospital in Istanbul. Research data were collected using Descriptive Information Form, Visual Analog Scale (VAS), and State Anxiety Inventory (SAI). After the pretest, the experimental group was told by the researcher how to apply the progressive relaxation exercise, the audio recording was sent to their phones and the visual brochure with the exercises was given to the patients. No apply was taken in the control group. The posttest intervention of the patients was performed by the researcher on the day of the procedure. Chi-square, Fisher exact tests and t-test were used to evaluate the data. Findings: Within the scope of the study, the SAI (State Anxiety Inventory) score of the experimental group before the intervention was 45.7±11.16, while the post-application SAI score was 36.35±8.20 statistically significant (p=0.000). Results: In this study, it was found that the progressive relaxation exercise applied to the patients who will undergo colonoscopy has a beneficial effect on reducing the level of anxiety. Since the progressive relaxation exercises are effective, easy to apply by individuals, and inexpensive, the application area can be expanded in clinical studies.
The effect of progressive relaxation exercise on the anxiety level of the patients who will have a colonoscopy procedure
Keywords: Anksiyete; Anksiyete bozuklukları; Anxiety disorders; Colonoscopy; Hemşirelik Anxiety; Kolonoskopi; Nursing; Progresif Gevşeme Egzersizi; Progressive Relaxation Exercise