Yabancılara dil eğitimi kitaplarının içerik ve teknoloji bakımından karşılaştırılması : Türkiye ve Almanya örnekleri - Albayrak, Muhammed Mustafa (My University, 2024)
Bu çalışmada genelde yayıncılık sektörü özelde ise yabancı dil ders kitapları yayıncılığının teknolojik gelişmelere paralel olarak değişmiş olduğu ve her geçen gün değiştiği ele alınmıştır. Bu değişimin en önemli sebepleri arasında zaman içinde geliştirilen yabancı dil öğretim metotları ve gelişen teknolojik imkanların kitaplara entegre edilmesi zikredilebilir. Çalışmada, yabancılara Türkçe öğretimi söz konusu olduğunda akla ilk gelen kaynaklardan biri olan Yeni - İstanbul Uluslararası Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı ve Dabei – Deutsch für Jugendliche kitapları kullanılan teknoloji ve konu bakımından mukayese edilmiştir. Bu karşılaştırmadan önce Almanca öğretiminde kullanılan metotlara yer verilmiş, Türkçenin yabancı dil öğretimi tarihine kısaca değinilmiş ve nihayet her iki kitapta yer alan eksiklikler vurgulanmıştır. Bununla beraber, yabancı dil ders kitapları yayıncılığı bağlamında mobil öğrenme, etkileşimli kitap, e-öğrenme gibi kavramlara değinilerek yayıncılığın günümüzde hangi seviyede olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak bu mukayesede her iki kitapta da gerek kullanılan teknolojik imkânlar gerekse de konular analiz edilerek kitapların yayın sürecindeki ve sonrasındaki tecrübeleri paylaşılmıştır. Yabancı dil ders kitabı yayıncılığının tarih boyunca ortaya çıkan metotlardan etkilendiği, bu metotlar yardımıyla ders kitaplarının hazırlandığı, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni’nin yabancı dil ders kitabı yayıncılığında otorite olduğu, gelişen teknolojinin yabancı dil ders kitabı yayıncılığına entegre edildiği saptanmış ve bu durum, Yeni - İstanbul Uluslararası Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı ve Dabei – Deutsch für Jugendliche kitapları örneklerinde gösterilmiştir.

In this study, it is discussed that the publishing sector in general and the publishing of foreign language textbooks in particular have changed in parallel with technological developments and are changing day by day. Among the most important reasons for this change can be mentioned the foreign language teaching methods developed over time and the integration of developing technological possibilities into books. In the study, Yeni - İstanbul International Turkish Textbook for Foreigners and Dabei - Deutsch für Jugendliche books, which are among the first sources that come to mind when it comes to teaching Turkish to foreigners, are compared in terms of the technology used and the subject matter. Before this comparison, the history of teaching Turkish as a foreign language is briefly mentioned, the methods used in teaching German are given and finally the deficiencies in both books are emphasised. In addition, in the context of foreign language textbook publishing, concepts such as mobile learning, interactive books, e-learning are mentioned and the current level of publishing is shown. As a result, in this comparison, both the technological possibilities and the subjects used in both books were analysed and the experiences of the books during and after the publication process were shared. It has been determined that foreign language textbook publishing is influenced by the methods that have emerged throughout history, that textbooks are prepared with the help of these methods, that the Common European Framework of Reference for Languages is an authority in foreign language textbook publishing, that developing technology has been integrated into foreign language textbook publishing and this situation has been shown in the examples of Yeni - İstanbul Yabancılar İçin Uluslararası Türkçe Ders Kitabı and Dabei - Deutsch für Jugendliche books.
Keywords: Book Technology; Dabei - Deutsch; Ders Kitapları, Yabancılar için; Kitap Teknolojisi New Istanbul; Publishers and publishing; Textbooks for foreign speakers; Turkish language; Türk dili; Yayın evleri ve yayıncılık; Yeni İstanbul