Bedii Nuri Bey’in hayatı, görüşleri ve şahsiyeti (1872-1913) - Manav, Muammer Hüseyin (My University, 2013)
Bu Çalışmada II. Meşrutiyet dönemi, düşünce hayatında önemli bir yeri bulunan Bedîi Nuri Bey (1872-1913)’in hayatı ve Osmanlı düşünce dünyasındaki rolü incelenmiştir. Ayrıca Bedîi Nuri Bey’in siyasi bir suikast neticesinde öldürülmesi ele alınmıştır. Bedîi Nuri Bey Mülkiye’de eğitimini aldıktan sonra Osmanlı Devleti’nde çeşitli memurluklarda görevlendirilmiştir. Onun ilk görevi Ziraat Bankası Muhasebe Memurluğu son görevi ise Müntefik Mutasarrıflığıdır. Bu görevinde çok kısa zaman sonra siyasi suikastla öldürülmüştür. Bedîi Nuri, Osmanlı düşünce dünyasına katkıda bulunan bir eser vermiştir. Bunun yanında çeşitli konularda pek çok makalesi bulunmaktadır. Bedîi Nuri Bey’in eserlerinde Le Play mektebinin, A. Comte pozitivizminin, evrimci (tekâmül) yapının ve devlet organlarını insanlarına benzeştiren organizmacılık anlayışının etkisini görmek mümkündür. Bu tezin bir amacı da Bedîiî Nuri Bey’in bir bibliyografyasını yapmaktır. Bu vesile ile değişik gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri toplanmıştır.

Having an important role in the Second Constitutional era and movement of thought, Bedîi Nuri’s (1872-1913) life and his influence in the Ottoman world of thought has been studied in this thesis. Moreover, his death as a result of a political assassination has been dealt with. After completing his education in Mülkiye, Bedîi Nuri was charged with various civil servant positions in the Ottoman State. First, he worked as an Accounting Officer at Ziraat Bank and finally, he worked as the Lieutenant Governor of Müntefik (Müntefik Mutasarrıflığı); short time after this official duty, Bedîi Nuri was assassinated. He accomplished a work which contributed to the Ottoman world of thought and wrote a great deal of articles on various subjects. It is possible to trace the influences of the School of Le Play, A. Comte’s positivism, evolutionary (perfection, improvement) structures and “organismal” comprehension which makes an analogy between the human body and state organs in Bedîi Nuri’s Works. To form a bibliography of Bedîiî Nuri is a further aim of this thesis. In this direction, his articles which were issued in various newspapers and magazines has been complied hereby.
Keywords: Bedii Nuri Bey, 1872-1913; Biyografi; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Tarih; Türkiye