Artistik cimnastik halka aleti yarışma performansının enerji dönüşümü ve toparlanma süreçlerinin incelenmesi - Pek, Barış (My University, 2024)
Amaç: Artistik cimnastik erkekler halka aletinde gerçekleştirilen yarışma serisi sırasında ve sonrasındaki toparlanma süreçlerinde,biceps brachii kas içi oksijen doygunluğu değişimleri, kalp atım hızı değişkenliği ve kan laktat seviyesi değişkenliklerinin birlikte değerlendirilerek halka aleti yarışma performansı fizyolojisi hakkında detaylı bilgi edinmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 18 yaş ve üzeri erkekler artistik cimnastik milli takım sporcuları katılmıştır. Sporcuların 10 dakikalık dinlenim ölçümleri esnasında kalp atım hızı değişkenliği, biceps brachii %SmO2 ve kan laktat ölçümleri gerçekleştirilmiştir. 20 dakikalık serbest ısınma sonrasında halka aletinde serilerini gerçekleştiren sporcularda biceps brachii %SmO2 ve kalp atım hızı ölçümü gerçekleştirilmiştir. Seri sonrası 5 dakika boyunca toparlanma ölçümleri sırasında da %Smo2, kalp atım hızı, 1. dakika, 3. dakika ve 5. dakika kan laktat seviyeleri kaydedilmiştir. Bulgular: Cimnastikçilerin gerçekleştirdiği yarışma serisi başlangıcında (148.7) ve bitişinde (177.1) kalp atım hızı değerleri yüksektir. Seri sonrası toparlanma esnası ilk 2 dakikada RR değerleri yüksek değişkenlik göstermektedir (p<0.05). Seri esnasında biceps brachii SmO2 seviyelerinde düşüş, toparlanma esnasında biceps brachii SmO2 seviyelerinde reaktif hiperemi gözlemlenmiştir. Seri sonrası kan laktat seviyesi ortalama değerlerinde 1. dakikada 3.83 mmol-l, 3.dakikada 6.11 mmol-l ve 5. dakikada 6.61 mmol-l olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmada cimnastikçilerin gerçekleştirdiği yarışma serileri sonrasında 3. ve 5. dakika kan laktat ölçümleri ile Smo2 değişim alanı değerleri, serilerin başlangıç zorluk puanı, seri süresi, sonuç notu parametreleri aralarında pozitif yönde bir korelasyon bulunmuştur. Seride uygulanan izometrik ve dinamik hareketler sonucu anaerobik enerji metabolizmasının etkin olduğu ve kardiyovasküler sistemin yüksek düzeyde stress altında olduğu tespit edilmiştir.

Objective: The aim of the study was to investigate intramuscular oxygen saturation changes, heart rate variability and blood lactate level variability during and after the competition series of men's artistic gymnastics ring apparatus. Materials and Methods: The study involved male athletes from the national artistic gymnastics team who were 18 years of age or older. During a 10-minute resting measurement period, heart rate variability, biceps brachii %SmO2, and blood lactate measurements were recorded. Following a 20-minute free warm-up, the athletes performed their routines on the rings apparatus, during which biceps brachii %SmO2 and heart rate measurements were taken. Additionally, during a 5-minute recovery period post-routine, %SmO2, heart rate, and blood lactate levels at the 1st, 3rd, and 5th minutes were recorded. Results: The heart rate values of the gymnasts were high at the beginning (148.7) and end (177.1) of their competition routine. During the first 2 minutes of recovery post-routine, the RR intervals showed high variability (p<0.05). The average blood lactate levels post-routine were recorded as 3.83 mmol/ L at the 1st minute, 6.11 mmol/ L at the 3rd minute, and 6.61 mmol/ L at the 5th minute. Conclusion: In the study, a positive correlation was found between the 3rd and 5th-minute blood lactate measurements and Smo2 change area values, initial difficulty score of the series, series duration, and result grade parameters after the competition series performed by the gymnasts. As a result of the isometric and dynamic movements applied in the series, it was determined that anaerobic energy metabolism was effective and the cardiovascular system was under high stress.
Investigation of energy conversion and recovery processes of artistic gymnastics ring apparat competition performance
Keywords: Artistik Cimnastik; Beden eğitimi ve antrenman; Blood Lactate; Cimnastik; Gymnastic; Halka Aleti; Heart Rate Variability; Kalp Atım Hızı Değişkenliği; Kan; Kas Oksijen Doygunluğu Artistic Gymnastics; Laktat; Muscle Oxygen Saturation; Physical education and training; Rings