Düzenleyici etki analizi ve Türkiye’de belediye gelirleri üzerine bir uygulama ‘Konaklama vergisi örneği’ - Atar, Gülay (My University, 2010)
DÜZENLEYİCİ ETKİ ANALİZİ ve TÜRKİYE’DE BELEDİYE GELİRLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA “KONAKLAMA VERGİSİ ÖRNEĞİ” Düzenlemelerin/ politikaların verimliliği ve sürdürülebilirliği, özel sektör tarafından karar alma aşamasında göz ardı edilmeyecek gerçeklerdir. Bununla birlikte iyi tasarlanmamış düzenlemelerin toplumun ekonomik ve sosyal refahı üzerindeki olumsuz etkileri en az özel sektör kadar kamu sektörünün de bu konuya önem vermesi gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle kalitesi ve verimliliği yüksek, sürdürülebilir düzenlemelerin yapılabilmesi için birçok gelişmiş ülkede farklı yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri de Düzenleyici Etki Analizi (DEA)’dir. Düzenleyici Etki Analizi, herhangi bir kamu hizmetinin veya programının başlatılması, yönetim biriminin kurulması veya mevcut sistemde bir değişiklik düzenlemesinin yapılmasına ilişkin kararların alınması/ uygulanmasından önce bu düzenlemelerin ve varsa alternatiflerinin olumlu ya da olumsuz muhtemel etkilerinin ve bu etkilerin ilgili bütün taraflar arasında dağılımının sistematik olarak ölçülmesini ve sonuçların karar alma aşamasındaki bütün taraflara iletilmesini amaçlayan bilgi temelli bir yaklaşımdır. Türkiye kamu yönetiminde kaliteyi arttırma ve içinde bulunduğumuz çağın getirdiği yeniliklere uymak amacıyla 17 Şubat 2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile 17 Şubat 2007 tarihinden itibaren analiz yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu tarihten sonra ülkemizde önerilen düzenlemelerin ya da politikaların muhtemel olumlu ve olumsuz etkilerinin ve bu etkilerin toplumun değişik kesimleri arasındaki dağılımının sistematik olarak değerlendirilebilmesi için düzenleyici etki analizi yapılması zorunlu olmuştur. Bir kanun tasarısı ya da karar hazırlanırken düzenlemenin getirecekleri ile götüreceklerinin iyi hesaplanması gereklidir. Ekonomik büyümenin arttırılması, rekabetçi bir piyasa yapısının oluşturulması, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, yolsuzluk ve bürokratik maliyetlerin azaltılması, kanun, tüzük ve yönetmeliklerden oluşan düzenleme sürecinin katılımcı bir anlayışla tüm faydalanıcıların görüşlerinin alınarak yürütülmesine bağlıdır. ABSTRACTREGULATORY IMPACT ANALYSİSandAN APPLICATION ON MUNICIPALITY REVENUES IN TURKEY“ACCOMMODATİON TAX”The efficiency and sustainability of regulations and policies are not overlooked realities by the private sector at the stage of decision making. At the same time, the negative effects of poorly planned regulations on the economic and social well being of society proves that this issue should be taken into the consideration by the public sector as much as the private sector. Accordingly, a number of different methodologies had been prepared to enable high quality, efficient and sustainable regulations in the developed countries. One of these methods is the Regulatory Impact Analysis (RIA).Regulatory Impact Analysis is an information based approach with a view to measure possible positive or negative impacts of regulations (or their alternatives) before decision is taken or implemented to initiate a public service or a program, or set up a management unit or make a change in the current system, the systematic distribution of this impact among all parties and communicate the results to all parties at the stage of decision making.In Turkey, with an aim to improve quality and adopt to the developments of the new age, analysis has been made mandatory with the “Regulation on the Procedure and Substance of Drafting Legislation” published in the 26083 Official Gazette on 17 February 2006.As of this date, in order to systematically evaluate the possible positive and negative impacts of regulations or policies and the distribution of this impact among the different segments of society, applying regulatory impact analysis has been made mandatory.The advantages and disadvantages of a regulation should be carefully calculated when drafting legislation or a decision. Increasing economic growth, setting up a competitive market structure, securing sustainable development, decreasing corruption and bureaucracy costs depend on taking into account the views of all benefactors at the regulatory process of acts, by-laws and policy guidelines.
Keywords: Yerel Yönetimler_Türkiye