Adölesanlar için beslenme alışkanlıkları ölçeği geçerlik güvenirliği - Yılmaz, Ahsen Gülizar (My University, 2021)
Adölesanlar İçin Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği Geçerlik GüvenirliğiÖğrencinin Adı: Ahsen Gülizar YILMAZDanışmanı: Dr.Öğr.Üyesi Fatma Nevin ŞİŞMANAnabilim Dalı: Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim DalıAmaç: Bu çalışmanın amacı Bester ve Schnell (2004) tarafından geliştirilen Adölesanlar için Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlamasına yönelik geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Araştırma Eylül 2019- Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul İli Bakırköy ve Zeytinburnu ilçelerinden seçilen 10 lisede öğrenim gören 642 öğrenci ile metodolojik bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Adölesanlar için Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği ile toplandı. Ölçek güvenirliği için cronbach alfa, test tekrar test ve pearson korelasyon analizleri kullanıldı. Ölçeğin kapsam geçerliliğinde 12 uzmandan görüş alınarak kapsam geçerlilik indeksi ile yapıldı. Ölçeğin yapı geçerliliği açıklayıcı faktör analizi ile yapıldı.Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 15.24±1.21 ve %48.1’i kız, %51.9’u erkekti. Öğrencilerin beden kitle indeksi ortalamaları 20.90±3.39’du. Kapsam geçerlik indeksi %96.50 olarak belirlendi. Faktör analizi sonucunda madde toplam korelasyon katsayıları 0.30 altında kalan 20 madde çıkarıldı. Faktör yükleri 0.33 ile 0.79 arasında olan 44 maddelik dört faktörlü Türk kültürüne uygun ölçek formu elde edildi. Elde edilen ölçeğin Cronbachalfa değeri .84, beden imajı algısı alt boyutu için .91, dış faktörler alt boyutu için .83, beslenme alt boyutu için .78 ve egzersiz alt boyutu için .74 olarak bulundu.Sonuç: Adölesanlar için Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği Türkçe formunun psikometrik özellikleri kabul edilebilir düzeyde geçerli ve güvenilir bulundu. Ölçek adölesanların beslenme alışkanlıklarını değerlendirmede kullanılabilir.

Reliability and Validity of Eating Habits Questionnaire for AdolescentStudent’s name: Ahsen Gülizar YILMAZSupervisor: Dr.Öğr.Üyesi Fatma Nevin ŞİŞMANDepartment: Department of Nursing, Health Sciences InstituteAim: The aim of research was to perform validity and reliability the Eating Habits Questionnaire for Adolescent which developed from Bester and Schnell (2004). Method: The research was carried out as a methodological study with 642 students studying at 10 high schools selected from the districts of Istanbul Bakırköy and Zeytinburnu between September 2019 and October 2019. The data were collected using the Personal Information Form and the Nutritional Habits Scale for Adolescents. Cronbach's alpha, test-retest and Pearson correlation analysis were used for scale reliability. The content validity of the scale was made with the content validity index by taking the opinions of 12 experts. The construct validity of the scale was done by explanatory factor analysis.Results: The average age of the students was 15.24±1.21 and 48.1% were girls and 51.9% were boys. The mean body mass index of the students was 20.90 ± 3.39. Content validity index was determined as 96.50%. As a result of the factor analysis, 20 items with item-total correlation coefficients below 0.30 were removed. Four-factor scale form suitable for Turkish culture with 44 items with factor loadings between 0.33 and 0.79 was obtained. The Cronbach alfa value of the scale was found to be .84 , .91 for body image perception sub-dimension, .83 for external factors, .78 for nutrition sub-dimension and .74 for exercise sub-dimension.Conclusion: The psychometric properties of the Turkish version of the Eating Habits Questionnire for Adolescents were found to be acceptable and reliable. The scale can be used to evaluate the eating habits of adolescents.
Keywords: adolescents; adölesan; Beslenme fizyolojik olayları; geçerlik; güvenirlik Eating habits; Health; Hemşirelik; Nursing; Nutritional physiological phenomena; reliability; Sağlık; validity; Yeme alışkanlıkları