Sermaye şirketlerinde kar dağıtımı hukuki yapı ve finansal analizin rolü - Özdiker, Onur (My University, 2004)
Soyadı : Onur Özdiker letme Muhasebe Finansman Mehmet Emin Arat Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans-Mayıs 2004 Sermaye Şirketleri, Kar Dağıtımı, Finansal Analiz.

Kar, işletmenin hesap dönemi içinde elde ettiği hasılat ile yaptığı giderler arasındaki olumlu farktır. Sermaye şirketlerinin oluşturulmasındaki esas amaç kar elde etmektir. Elde edilen karın dağıtım şekli, zamanı, nasıl ve ne oranda dağıtılacağı, yedeklerin ayrılması, yatırım kararları ile karın şirketin ana sermayesine eklenmesi gibi hususlar hukuki tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Hukuki tartışmalarda çözümü sağlayan en önemli yardımcı finansal analiz olmaktadır. İşletmenin finansal durumunu ortaya koyan finansal analiz hukuki uyuşmazlıkların çözümünde anahtar rol oynamaktadır. Tezimizde, sermaye şirketlerinde kar dağıtılması, hukuki yapı ve finansal analizin rolü anlatılmıştır. Name and Surname: Onur Özdiker Field : Business Administration Programme : Accounting and Finance Supervisor : Associate Prof. Mehmet Emin Arat Degree Awarded and Date : Master-May 2004 Capital Companies, Profit Distribution, Financial Analyses. SUMMARY Profit is the positive difference between the proceeds gained and expenses made by a company in an accounting period. The main goal in creating capital companies is to gain profit. The matters such as; in what way, when, how and in which rate the gained profit will be distributed, keeping reserves, investment decisions and adding profit into the capital bring legal discussions within. During such legal discussions, the most important assistant which contributes to the solution is the financial analyses. The financial analyse which shows the financial status of the company also plays the key role during the solutions of legal conflicts. In our thesis, distribution of profit in capital companies, its legal aspects and the role of financial analyse are thoroughly examined.
Keywords: Sermaye Şirketleri