İsvi̇çre‘deki̇ müslümanlara yöneli̇k manevi̇ danışmanlık uygulamaları ve yeni̇ ihti̇yaç alanları üzeri̇ne ni̇tel bi̇r araştırma - Aydoğdu, Ali (My University, 2023)
Günümüz Modern dünyada, insanların tüketim odaklı yaşamaları manevi duygulardan uzaklaşmalarına yol açmaktadır. Bunun sonucunda ise bireylerin büyük bir yalnızlığa ve manevi duygulara karşı yabancılaşmalarına sebep olmuştur. Genel olarak manevi danışmanlık, anlam arayışına giren ve zor durumda kalan kişilerin kaybetmiş oldukları kontrolü ve anlamı elde etme süreçlerinin manevi bir referansla desteklenmesidir. Bu araştırmanın amacı,İsviçre’de yaşayan Müslümanlara sunulan Manevi Danışmanlık uygulamalarının araştırılması ve yeni ihtiyaç alanlarının tespiti olacaktır. Bu kapsamda, çalışmamızda “İsviçre’de yaşayan Müslümanların en çok karşılaştıkları sorunlar”, “din ile ilişkilerinin nasıl olduğu” ve “yeni ihtiyaç alanlarının ne olduğu” sorularına cevap aranmıştır. Bu araştırma, fenomenoloji deseni kullanılarak nitel bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Fenomenolojik desen, karmaşık ve anlaşılması zor konuları incelemek için uygun bir temel sunar. Bu çalışmada, katılımcıların düşünce süreçlerini açığa çıkarmak ve etik değerlere olan önemi ele almak amaçlanmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla katılımcıların deneyimlerini detaylı bir şekilde anlamak için bu tasarım tercih edilmiştir. Farklı kurumlarda görev yapan 11 Müslüman manevi danışman ile gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda bu hizmetin özellikle eğitimle geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu hizmetin danışanlar üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu ancak hâlâ yeterli olarak bilinmediği ve eksikliklerin bulunduğu belirtilmiştir. Araştırma, İsviçre'de Müslümanlara yönelik Manevi Danışmanlık hizmetinin önemini ortaya koymakla birlikte, bu alandaki yasal düzenlemelerin ve finansmanın geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, uluslararası iş birliği ve deneyim paylaşımının bu alanda faydalı olabileceği öne sürülmüştür.

In today's modern world, people's consumption-oriented lifestyles lead them to distance themselves from their spiritual feelings. As a result, individuals become alienated from a deep sense of loneliness and spiritual emotions. Generally, Spiritual Counseling involves providing spiritual guidance to individuals who are seeking meaning and have lost control in difficult situations. The purpose of this research is to explore the Spiritual Counseling practices offered to Muslims living in Switzerland and identify new areas of need. Within this scope, our study aimed to answer questions such as 'the most common challenges faced by Muslims living in Switzerland,' 'the nature of their relationship with religion,' and 'what the new areas of need are.' This research was conducted using a qualitative approach with a phenomenological design, which provides a suitable foundation for examining complex and challenging subjects. The goal was to reveal the thought processes of the participants and address the importance of ethical values. Semi-structured interviews were conducted to gain a detailed understanding of the participants' experiences. The interviews were conducted with 11 Muslim Spiritual Counselors working in different institutions in various regions of Switzerland. The results emphasized the need to further develop this service, especially through education. Although the service has been found to have positive effects on clients, it was noted that it is still not well-known and that there are identified shortcomings. The research underscores the importance of enhancing legal regulations and funding in the field of Spiritual Counseling in Switzerland. Additionally, international collaboration and experience sharing are suggested to be valuable in this field.
Keywords: Danışmanlık; Din; İsviçre’de Manevi Danışmanlık alanları; İsviçre’deki Müslümanla Manevi; Manevi Danışmanlık Hizmeti; New Spiritual Counseling Services; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Religion; Spiritual Counseling areas in Switzerland; Spiritual Counseling with Muslims in Switzerland; Yeni Manevi Danışmanlık Hizmetleri Spiritual Counseling Service