Otizm spektrumundaki bireylerde oyun konsollu fiziksel aktivite programıyla steryotipik hareketlerin azaltılması, fiziksel uygunluk ve sosyal uyumun geliştirilmesi - Gökgöz, Yeşim (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konulmuş olan gençlerin katıldığı oyun konsollu uyarlanmış fiziksel aktivite antrenman programının, steryotipik hareketlerin azaltılmasına, motor gelişim, fiziksel uygunluk ve sosyal uyum üzerindeki etkilerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu, yaşları 11-18 arasında değişen, fiziksel olarak aktif OSB'li 8 (4 Erkek, 4 Kadın) katılımcıdan oluşmuştur. Antrenmanların programlanması sürecinde araştırma yöntemi olarak Tek Denekli Araştırma (Single Case Research) yönteminin ABAB modelinin çoklu başlama düzeyi kullanılmıştır. Katılımcılar rastgele seçilen deney ve alternatif program gruplarına ayrıldılar. Katılımcıların her birinin kişisel antrenörü alışma 14 haftalık süre boyunca haftada 4 gün, her gün birer saat olmak üzere haftada 4 saat antrenman yaptırılmıştır. Tüm faaliyetler kapalı devre kamera sistemi ile kaydedildi. Steryotipik (Kalıplaşmış) hareketler bu kayıtlar kullanılarak hesaplandı. Fiziksel uygunluk seviyesindeki değişimi belirlemek için Eurofit Test Bataryası kullanıldı. Motor beceri ile ilgili bulgular BOT-2 ile kaydedildi, sosyal adaptasyonla ilgili veriler derinlemesine görüşmeler yoluyla değerlendirildi.Bulgular: Deneyimsel programda, katılımcıların steryotipik hareketleri önemli ölçüde azaltıldı. Bu anlamlılık, medyanı aşan veri noktalarının yüzdesiyle ve örtüşmeyen tüm verilerin yüzdesi ile belirlendi. Geliştirilmiş fiziksel uygunluk ve motor beceri seviyeleri bulundu. Ayrıca, ankete katılanlar tarafından sosyal adaptasyon seviyelerinde iyileşme gözlendiği bildirilmiştir.Sonuçlar: Motor gelişimde, sosyal adaptasyon seviyelerinde, fiziksel uygunluk seviyelerinde ve sosyal adaptasyon becerilerinde artışlar gözlemlendi. Steryotipik hareketlerde azalma görüldü. Cinsiyet farklılığı bulunmadı.

Objective (1) To evaluate the impact of a game console training program on the stereotypical movements, motor development, fitness levels and social adaptation skills of young individuals with ASD. Materials and Methods: The study group consisted of 8 (4 mail, 4 female) physically active participants with ASD, aged 11 through 18. Single case research design with ABAB multiple baseline across participants were used. Participants were randomly assigned to experimental and alternative program groups. Personal trainer of each of the participants conducted the program. The study continued for weeksin which participants were trained for 4 hours per week. All activities were recorded with CCTV.Stereotypical movements were calculated using these recordings. Eurofit test battery was used to determine change in physical fitness levels. Motor skill-related findings were recorded with BOT-2, Data on social adaptation was evaluated through in-depth interviews.Findings: In the experiental program, participants’ stereotypical movements were reduced significantly. This significance is reported via percent of data points exceeding the median, percent of non overlapping, and percent of aall non overlapping data. Improved levels of physical fitness and motor skills were found. In addition, improvement in social adaptation levels were reported by interviewees.Results: Increases in motor development, social adaptation levels, physical fitness levels, and social adaptation skills were reported. There was decrease in the stereyotypical movements. No gender differences were found.
Keywords: Autism; Autism Spectrum Disorders; Fiziksel Aktivite; Fiziksel Uygunluk; Game Console Physical Activity Program Stereyotypical Movements; Motor Gelişim; Otizm; Otizm Spektrum Bozukluğu; Oyun Konsolu Fiziksel Aktivite Programı; Physical Fitness; Social Adaptation Skills; Sosyal Uyum Becerileri; Steryotipik Hareketler