Şanlıurfa dergah camii’nde yapılan tarikat usulleri ve müzikal analizleri - Öksüzoğlu, Osman (My University, 2015)
anlıurfa, Tekke Musikisi, Türk Dini Musikisi, İslami Tarikatlar, İslam Dini, Dini Müzik, Zikir ÖZET ŞANLIURFA DERGÂH CAMİİ’NDE YAPILAN TARİKAT USÛLLERİ VE MÜZİKAL ANALİZLERİ Cumhuriyet’in ilanını takip eden yıllar içinde, 30 Kasım 1925 yılında 667 sayılı kanun ile faaliyetlerine son verilen tarikatların fiziksel mekânları olan dergâhlardaki dinî faaliyetlerin bir bölümü, şeklen değişikliğe uğrayarak da olsa, içerik ve amaç açısından tarikat geleneğinin ve uygulamalarının bir devamı olarak camilerde devam edegelmiştir. Müzikoloji ve Dinbilim alanları üzerinde yapılandırılmaya çalışılmış olan bu çalışma, Şanlıurfa Dergâh Camii’nde dört asırdır kesintiye uğramadan devam edegelen tarikat usûllerinin uygulamalarını ve usûllerin müzikal analizlerini bilimsel bir bakış açısı ve yöntemle incelenmesini konu almaktadır.
Keywords: İslam; Tarih; Tarikatlar; Tasavvuf müziği; Türkiye