GENELLEŞTİRİLMİŞ DOĞRUSAL MODELLER İLE SİGORTA_x000D_ ŞİRKETLERİNDE HASAR REZERVİNİN TAHMİNİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Hayat-dışı sigortalarda, hasar talepleri ile hasar dosyasının kapanması arasında zaman farkı mevcuttur. Ayrıca, yasal düzenlemeler, hasarın gecikmeli raporlanması ya da yapılan itirazlar, hasar talebinde bulunmanın zaman alması veya kapalı dosyaların yeniden açılmasına neden olabilmektedir. Sigorta şirketlerinin yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için ayrılacak olan hasar rezervlerini doğrun tespit etmesi, şirketin mali yapısınınkorunması açısından oldukça önemlidir. Rezerv hesabında kullanılan geçmiş veriler genellikle üçgen merdivenmetodu ile gösterilmektedir. Bu veriler iki zaman ekseninde birbirinden ayrılır. Yatay eksen hasar gelişim yılınıve dikey eksen hasar oluşum yılını göstermektedir. Genelleştirilmiş Doğrusal Modeller hasar rezervlerinin tahmininde etkin bir yoldur.

In non-life insurance, there is a time-lag between the occurrence of the claim and the closure of the claim_x000D_ file. In addition to this time-lag, a delay in claims application process or re-opening of the related file may arise_x000D_ due to certain legal regulations, delayed claim reporting or objections arisen during the process. Determination of reserves accurately and sufficiently in order to meet the liabilities plays an important role in protecting_x000D_ the financial status for an insurance company. Historical data used to calculate reserves are generally presented_x000D_ through claims development triangles. These data diverge on two time axes. The horizontal axis indicates the years of development of a claim, where the vertical one indicates the year of the occurrence of the claim. The_x000D_ Generalized Linear Models may be accepted as one of the most efficient ways to estimate claims reserves.
ESTIMATION OF CLAIM RESERVE IN INSURANCE COMPANIES USING GENERALIZED LINEAR MODELS