Analysis of the logistics 4.0 effects on supply chain resilience via system dynamics approach - Şahin, Gülşah (My University, 2023)
Dördüncü sanayi devrimi ya da diğer bir deyişle endüstri 4.0, hem günlük yaşamımızda hem de iş hayatının farklı alanlarında karşımıza çıkan güncel uygulamaların başında gelmektedir. Endüstri 4.0 konseptlerinden yola çıkarak ortaya çıkan lojistik 4.0 ise nakliyat, şirketler arası iletişim gibi konularda teknolojik gelişmelerden faydalanma ve dijitalleşmeyi kapsar. Bu tezin konusu sistem dinamiği yaklaşımıyla lojistik 4.0 kapsamında ortaya konan teknolojilerin tedarik zinciri dayanıklılığına etkilerinin incelenmesidir. Tez çalışmasının amaçlarından biri lojistik 4.0 konseptinin içerdiği teknoloji bileşenlerini belirlemek, tedarik zinciri dayanıklılığının ne olduğunu ortaya koymak ve elementlerini saptamaktır. Her bir teknolojinin tedarik zinciri dayanıklılığı üzerindeki etkilerini ayrı ayrı ortaya koymak ve bu sayede şirketlere yol gösterici olmak ise tezin bir diğer amacıdır. Buradaki etkileşimler sistem dinamiği yaklaşımı kapsamında olan nedensel döngü diyagramıyla ortaya konmuştur ve sistemin 12 aylık davranışı referans davranış modeliyle gösterilmiştir. Buna ek olarak seçilen farklı teknolojilerin bir arada kullanımının tedarik zinciri dayanıklılığı üzerindeki etkilerini incelemek için senaryo analizleri yapılmış ve bu senaryolar sonucu sistemin göstereceği davranışlar gösterilmiştir.

The fourth industrial revolution, or in other words, industry 4.0, is one of the current applications that we encounter both in our daily life and in different areas of business life. Logistics 4.0, which emerges from the concepts of Industry 4.0, covers the use of technological developments and digitalization in subjects such as transportation, communication between companies. The subject of this thesis is to examine the effects of technologies introduced within the scope of logistics 4.0 with a system dynamics approach on supply chain resilience. One of the aims of the thesis study is to determine the technology components included in the logistics 4.0 concept, to reveal what supply chain resilience is and to determine its elements. Another aim of the thesis is to reveal the effects of each technology on the supply chain resilience and to guide companies in this way. The interactions are illustrated with the causal loop diagram, which is within the scope of the system dynamics approach, and the 12-month behaviour of the system is shown with the reference behaviour pattern. In addition, scenario analyzes were made to examine the effects of the combined use of different technologies selected on supply chain resilience, and the behaviour of the system as a result of these scenarios was shown.
Tedarik zincirinin dayanıklılığına lojistik 4.0’ın etkilerinin sistem dinamiği yaklaşımıyla incelenmesi
Keywords: Business logistics; Causal loop diagram; Endüstri 4.0; Fiziksel dağıtım, Malların; Industry 4.0; İşletme lojistiği; Logistics; Lojistik; Lojistik 4.0; Malzeme yönetimi; Management; Materials management; Nedensel döngü diyagramı Logistics 4.0; Physical distribution of goods; Sistem dinamiği; Supply chain resilience; System dynamics; Tedarik zinciri dayanıklılığı; Yönetim