Sosyal belirleyicilerin roman kadınların sağlık algısı üzerine etkisi: kalitatif araştırma - KOLAÇ, NURCAN (My University, 2022)
Giriş: Sağlığın sosyal belirleyicileri açısından Romanlar diğer gruplara göre daha dezavantajlı durumdadır. Yöntem: Bu nitel çalışmanın verileri odak grup görüşmeleri ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 21 Roman kadın oluşturmuştur. Bulgular: Çalışmada Roman kadınların ekonomik yetersizlik, işsizlik, düşük eğitim yada eğitimden yoksun kalma, kötü barınma koşulları, sosyal destek yetersizliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, dışlanma gibi birçok eşitsizliğe maruz kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Tartışma: Roman kadınları ve Roman toplumu için sağlığı sosyal yönden etkileyen faktörlerin giderek daha sorunlu hale gelmeye devam ettiği, nesilden nesile aktarılan ve sürekli yenilenen bir kısır döngü içinde yaşanmaya maruz kalındığı düşünülmektedir. Öneriler: Toplum sağlığı hemşireleri eşitsizlikleri önlemek ve azaltmak için her türlü alanda yerel ve ulusal çalışmalara katılabilir ve aktif olarak savunuculuk rolü üstlenebilir.

Introduction: In terms of the social determinants of health the Romani population are more disadvantaged position than other groups. Methodology: This qualitative study data were collected in focus group discussions. The study sample consisted of 21 Romani women willing to participate in the research. Results: The study, it was concluded that Romani women are exposed to many inequalities such as economic inadequacy, unemployment, low education or lack of education, poor housing conditions, lack of social support, gender inequality, exclusion. Discussion: It is thought that the factors affecting health socially continue to become more and more problematic for Romani women and the Romani society and that they are exposed to a vicious circle that is passed on from generation to generation and is constantly renewed. Conclusion: Community health nurses can participate in local and national studies in all fields and actively take an advocacy role in order to prevent and reduce inequalities.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); Romani-Women; Perceptions Social Determinants; Of Health; Qualitative Research; Nurses; Roman-Kadın; Algı; Sosyal Belirleyici; Sağlık; Niteliksel Araştırma; Hemşirelik