Belirsizlik altında karar verme mekanizmalarının işleyiş sonuçları - Dilek, Serkan (My University, 2007)
Belirsizlik Altında Karar Verme Mekanizmalarının İşleyiş Sonuçları Özet Bu çalışmanın amacı belirlilik altında işleyen ekonomi ile belirsizlik altında işleyen ekonominin arasındaki farkın gösterilmesidir. Böylece tam bilgi varsayımını kullanarak gelişen iktisat teorisinin eleştirisi yapılabilir. Çalışmada ilk bölümde iktisat teorisinde belirsizlik, risk, olasılık kavramlarına bakış açıları ele alınmıştır. İkinci bölümde mal ve bilgilerin nasıl sınıflandırıldığı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde belirsizlik altında karar vermek isteyen tüketici ve üreticilerin araştırma süreçleri incelenmiştir. Araştırma kaynakları ve araştırma maliyetlerini etkileyen etmenler gösterilmiştir. Dördüncü bölümde araştırma kaynakları incelenmiştir. Beşinci bölümde matematiksel olarak tam bilgiye sahip ekonomi ile eksik bilgiye sahip ekonomi karşılaştırılmıştır. Bilgi ile talep ve arz arasındaki ilişki de matematiksel olarak irdelenmiştir. Altıncı bölümde belirsizlik sorununa karşı yapılması gerekenler araştırılmıştır. Sonuç olarak devletin ekonomideki belirsizlikleri azaltması gerektiği, böylece talep ve arz artışı sağlanabileceği ortaya çıkmıştır. The Running Results Of Decision Making Mechanisms Under Uncertainty

The aim of this study is to show the differences between the economy under certainty and the economy under uncertainty. Then the critism of economic theory using full information can be done. İn the first part of this study, the aspects to uncertainty, risk and probability in economic theory is examined. İn the second part it is studied that how the goods and knowledge can be classified. İn the third part the searching processes of consumers and producers who wants to make decisions under uncertainty are studied. İn the fourth part the sources of searching processes are examined. İn the fifth part the economy with perfect knowledge and the economy with imperfect knowledge are compared. The relations between knowledge and demand-supply are studied mathematically. İn the sixth part what would be done against uncertainty problem is searched. Finally it is seen that government would fall the uncertainities in economy, so the increase in demand and supply can be seen.
Keywords: Ekonomi