Tümüyle Dişsiz Bir Hastanın İmplant Destekli Protez ile Tedavisi İçin Ogmentasyonu: Bir Olgu Sunumu - KAHRAMANOĞLU, ERKUT; KÖSE, KEMAL NACİ (My University, 2022)
AMAÇ: Total dişsiz hastaların protetik tedavisinde uygun olmayan yumuşak ve sert dokuların düzeltilerek protez için uygun hale getirilmesi hem başarılı bir tedavi için hem de hastanın sağlığı ve konforu için büyük öneme sahiptir. Bu olgu raporunda frenektomi, klasik serbest diş eti grefti ve akordeon tekniği kullanılan serbest diş eti greftlerinin kullanıldığı pre-protetik periodontal cerrahi ve sert doku düzeltilmesine yönelik osteoektomi/osteoplastinin kullanıldığı yüksek frenilum, sığ vestibule ve egzositozlara bağlı sert doku çıkıntıları olan bir hastanın tedavisi sunulmaktadır. OLGU SUNUMU: Kliniğimize önceki protezlerini kullanamama ve ağrı şikayetiyle gelen 56 yaşındaki sağlıklı kadın hastanın yapılan muayenesinde yüksek labial freniluma, sığ vestibüle ve düzensiz kemik çıkıntılarına sahip olduğu görüldü. Protez Anabilim Dalı ile konsültasyon sonrasında, öncelikle labial frenektomi ve tüm kadranlar için yumuşak dokuların frenektomi, serbest diş eti greftleri ve gerektiğinde accordion tekniği ile yapılan greftlemeler ile ogmentasyonu yapılmasına karar verildi. Üst çenesi, klasik hareketli total protez ile alt çenesi ise 4 implant destekli overdenture ile tedavisi tamamlanacaktır. Alt çenedeki mevcut sert doku çıkıntıları ise implant cerrahisi sırasında osteoektomi/osteoplasti ile uzaklaştırılacaktır. Frenektomi ve yumuşak doku cerrahilerinin tamamlanmasından 8 hafta sonra implantlar yerleştirildi ve ilgili bölgelerdeki sert doku düzensizlikleri düzeltildi. 3 aylık osseointegrasyon süresini takiben iyileşme vidalarının takıldığı ikinci cerrahi işlemleri yapıldı. 6 haftalık iyileşme periodu sonrasında protezlerinin yapılması için Protez bölümüne gönderildi. Protezlerin tamamlanmasından sonraki 1 yıl içerisinde hastanın çok rahatlıkla protezlerini kullandığı, herhangi bir şikâyetinin olmadığı görüldü. SONUÇ: Bu olgu sunumu, tümüyle dişsiz hastaların protetik rehabilitasyonunda başarılı bir tedavi için periodontal pre-protetik cerrahileri de içeren iyi planlanmış bir tedavi planlamasının yadsınamaz olduğunu desteklemektedir. Anahtar Kelimeler: Diş implantasyonu; Diş protezi; İmplant destekli; Mukogingival cerrahi; Serbest diş eti grefti
Keywords: Diş Hekimliği; Periodontoloji; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Periodontology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry