Osman Fazlı Atpazarı: hayatı-eserleri ve tasavvufi görüşleri - Bedirhan, Muhammed (My University, 2006)
Tez Özeti Osman Fazlî Atpazarî 17. yüzyılda yaşamış önemli Ekberî sûfîlerden biridir. Fazlî Efendi, İbnü’l-Arabî ve Sadreddin Konevî ekolünü takip ederek, vahdet-i vücûd anlayışının yaşadığı dönemdeki en önemli temsilcileri arasında isminin anılmasını haklı kılacak eserlere imza atmıştır. Yaptığı faaliyetleri ile de bu düşüncenin Balkanlar’dan Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada tanınıp yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bu alanda yetiştirdiği en önemli halîfesi olan İsmail Hakkî Bursevî ise hiç şüphesiz onun en önemli eseri kabul edilmeye layıktır. Osman Fazlî Atpazarî’nin hayatı, eserleri, tasavvufî düşüncesi ve ona âit olan Tecelliyât-ı Berkıyye ve Risâle-i Rahmâniyye isimli iki eseri ile isimsiz bazı risalelerinden oluşan tezde 17. asırda yaşamış olan bu önemli sûfînin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri incelenmiştir.

Osman Fazlî Atpazarî is one of important Ekberian sufis in 17’th century. He followed İbn Arabî and Sadreddin Konevî’s sufi school. He wrote some book in this school’s thinking for example Lâihât, Misbâhu’l-kalb, Risâle-i Rahmâniyye.
Keywords: İslam Dini; Osman Fazli Atpazari (1632-1102)_Biyografi; Tasavvuf