İnternet bağımlılığı ve bilişsel davranışçı terapisi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Günümüzde yaşamın birçok alanına giren internet, oldukça kısa bir geçmişe sahiptir. Zamanlarının çoğunu sanal dünyada geçiren insanların bir kısmı kontrol edemedikleri internet kullanımı nedeniyle sosyal, mesleksel ve özel yaşamlarındaki işlevselliklerinde sorun yaşamaya başlamış ve böylelikle konu yaygın biçimde tartışılmaya başlan-mıştır. İnternet bağımlılığının yaygınlığının % 1.5-8.2 arasında değiştiği bildirilmiştir. Çalışmalarda bildirilen yaygın-lık oranları arasındaki fark internet bağımlılığı tanısının konulmasında kullanılan ölçeklerin çeşitliliği, araştırma desenlerindeki farklılıklar, hedef popülasyon, kültürel ve sosyal yapı farklılıkları ile açıklanabilir. İnternet bağımlılı-ğının tedavisinde bilişsel davranışçı yaklaşımlar en yaygın kullanılan ve en etkili tedavilerdendir. Bu derlemede internet bağımlılığının bilişsel davranışçı yaklaşımlar çerçevesinde nasıl anlaşıldığı ve nasıl tedavi edildiği aktarıl-mıştır. Internet bağımlılığının tedavisinde, alkol ve madde bağımlılığı ve kötüye kullanımı ile klinik benzerlikleri göz önünde bulundurularak benzer tekniklerden yararlanılmaktadır. Bilgisayar ve internet kullanımının günlük yaşantı-dan çıkarılması olası olmadığı için kullanım süresi ve amaçlarını kontrol etmeyi hedefleyen girişimler ön plana çıkmaktadır. İnternet bağımlılığının hem daha iyi anlaşılması, hem de uygun tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi için kontrollü ve standardize edilmiş daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.

Despite its short history, internet has become an indispensible part of daily life. It has been observed that individuals who increasingly spend most of their time in the virtual world, lose control of their habit and experience dysfunctionalities in their professional, social and private lives. Today this fact emerges as a widely discussed topic. Prevalance of internet addiction is reported to be around 1.5-8.2%. Prevalence discrepancies may be explained by different scales used to diagnose 'internet addiction', different methods employed for different studies, differences among target populations for each study and social and cultural differences. Cognitive behavioural interventions (CBI) are the most efficient and widely used treatment approach for internet addiction. This paper reviews how internet addiction is conceptualized and treated by cognitive behavioural approaches. As internet addiction have lots of similarities to alcohol and drug addiction, similar CBI are used in treatment of both conditions. Since it is impossible to eliminate use of internet from daily life, methods that aim to control the amount of time spent and purpose of internet use become the most prominent elements of treatment interventions. There is still room for controlled and standardised studies to facilitate further understanding of 'Internet Addiction', that will eventually lead to better and more comprehensive treatments.
Internet addiction and its cognitive behavioral therapy
Keywords: İletişim