İş ağlarının ve sosyal sermayenin uluslararasılaşma ve yenilikçilik üzerindeki etkisi - Gündoğdu, Nur (My University, 2015)
İŞ AĞLARININ VE SOSYAL SERMAYENİN ULUSLARARASILAŞMA VE YENİLİKÇİLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Alan yazında uluslararasılaşma ve yenilikçiliği temel rekabet stratejileri olarak ele alan araştırmaların sayısı giderek artmaktadır. İşletmeler yeni ürün geliştirerek (yenilikçilik) ya da yeni müşterilere, pazarlara ulaşarak (uluslararasılaşma) büyümeyi gerçekleştirebilirler. Bu iki stratejinin karışımı işletmelere önemli bir fırsat sunmaktadır. Yazında uluslararasılaşma ve yenilikçiliğin öncellerine ilişkin çok sayıda araştırma bulunmasına rağmen, konuyu ağ yaklaşımı açısından ele alan çalışmaların sayısı sınırlıdır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla, bu araştırma iş ağları ve sosyal sermayenin uluslararasılaşma ve yenilikçilik üzerindeki etkisini bağın gücünün düzenleyici rolüyle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma verileri derinlemesine mülakat yöntemi ile 200 işletmenin üst düzey yöneticisinden temin edilerek, savlar çoklu doğrusal regresyon analizi metodu ile test edilmiştir. Faktör analizi sonuçlarına göre sosyal sermaye ilişkisel sosyal sermaye ve bilişsel sosyal sermaye olmak üzere iki faktörden; iş ağı ise, ağın katkısı ve ağın yapısı olmak üzere iki faktörden oluşmaktadır. Bulgular, sosyal sermayenin hem ilişkisel hem de bilişsel sosyal sermaye boyutlarının yenilikçilik üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğunu göstermektedir. Çalışma sonuçları ayrıca, iş ağının boyutlarından ağın yapısının yenilikçilik üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ancak ağın katkısının etkisinin olmadığını göstermektedir. Hem iş ağının hem de sosyal sermayenin uluslararasılaşma üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür. Ayrıca, araştırma sonuçları bağın gücünün, sosyal sermaye ve yenilikçilik arasındaki ilişkide moderator etkisinin olduğunu iddia eden savı desteklemektedir. Araştırma bulgularının, işletme yöneticilerinin yenilikçi uygulamalar için sosyal ağlarını geliştirmelerine yardımcı olması ve iş ağlarının potansiyel faydalarına dair farkındalıklarını arttırması beklenmektedir. Sosyal Sermaye, Uluslararasılaşma, Yenilikçilik

THE EFFECTS OF BUSINESS NETWORKS AND SOCIAL CAPITAL ON INTERNALIZATION AND INNOVATION A growing body of literature has studied internationalization and innovation as essential competitiveness strategies. Companies can achieve growth by launching new products (innovation) or reaching new customers (internationalization). A mix of both of these strategies represents a challenging opportunity for businesses. Although, there are many studies about antecedents of internalization and innovation, a limited number of them related to network approach. In order to address this gap, the present study aims to investigate the impact of business networks and social capital on internalization and innovation by studying the moderator effect of strength of tie. In this study, data was obtained from surveys and in-depth interviews from 200 companies’ senior executive managers and was analyzed using multiple linear regression analysis method. Results of factor analysis revealed two factors for social capital (relational social capital and cognitive social capital) and two factors for business network (network contribution and network structure). The findings reveal that both the relational social capital and cognitive social capital have a significant positive impact on innovation. Moreover, the study demonstrates that network structure has a significant positive impact on innovation but network contribution doesn’t have any impact on it. Both business network and social capital don’t have any impact on internalization. In addition, results indicate strength of tie has moderating effect on the relationship between social capital and innovation. The findings of the study can help managers of companies to improve their social networks for innovation and should increase the managers’ awareness on potential benefits of business networks. Business Network, Social Capital, Internalization, Innovation
Keywords: İşletme; Yönetim ve organizasyon