Erken çocukluk döneminde bilim ve mühendislik uygulamalarının öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine, karar verme ve problem çözme becerilerine etkisi - Vurucu, Canan (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı erken çocukluk döneminde bilim ve mühendislik uygulamalarınınöğrencilerin bilimsel süreç becerilerine, karar verme becerilerine ve problem çözmebecerilerine etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda anaokulu öğrencilerine 4 ayrıetkinlik hazırlanmıştır.Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir özel okuldaki 14 kişilik sarısınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu grup 5 yaşındaki öğrencilerden oluşan sadece deneygrubudur. Yöntemin nicel boyutunda zayıf deneysel desen, nitel boyutunda ise durumçalışması gerçekleştirilmiştir. STEM odaklı etkinlikler bu gruba uygulanmıştır. Dersleraraştırmacı tarafından yürütülmüştür.Araştırmanın verileri nitel ve nicel olmak üzere iki aşamadan elde edilmiştir. Araştırmanınnicel verileri literatürden yararlanarak Şahin, Yıldırım, Sürmeli, Güven (2018)’in hazırlamışoldukları bilimsel süreç becerileri testi ile araştırmacı tarafından hazırlanan karar vermebecerileri testi ile toplanırken, nitel verileri de araştırmacı tarafından hazırlanan problemçözme becerileri sorularından toplanmıştır.Uygulanan yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmak amacıyla ön ve son testte örneklem grubunuoluşturan deney grubu öğrencilerine bilimsel süreç becerileri testi ve karar verme beceri testiuygulanmış ve arasındaki korelasyon hesaplanmıştır. Problem çözme soruları ise sadece sontestte uygulanmıştır ve ’Ürün Değerlendirme Rubriği’ ile analiz edilmiştir.Bilimsel süreç becerileri testi ve karar verme becerileri testi katılımcı sayısı 30’un altındaolduğundan verilerin analizinde bağımlı örneklem t-testinin yerine parametrik olmayantestlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Problem çözme becerileri soruları isearaştırmacı tarafından analiz edilmiş olup öğrencilerin problem çözmelerine etkisi ortayaçıkarılmıştır.Tüm bulgular doğrultusunda STEM etkinliklerinin; öğrencilerin bilimsel süreç becerisi veproblem çözme becerisini genel olarak olumlu yönde etkilediği; karar verme becerisi üzerindesınırlı düzeyde etkili olduğu tespit edilmiştir.

The aim of this study is to investigate the effects of science and engineering applications onstudents' scientific process skills, decision making skills and problem solving skills in earlychildhood. For this purpose, 4 different activities were prepared for kindergarten students.The sample of the study consists of 14 yellow class students in a private school in Ümraniye,Istanbul. This is the only experimental group consisting of 5-year-old students. Weakexperimental design was used in the quantitative dimension of the method and case study wasconducted in the qualitative dimension. STEM-focused activities were applied to this group.Courses were conducted by the researcher.The data of the study were obtained from two stages, qualitative and quantitative. Thequantitative data of the research were collected from the literature by using the scientificprocess skills test prepared by Şahin, Yıldırım, Sürmeli, Güven (2018) and the decisionmaking test prepared by the researcher.In order to compare the effectiveness of the applied methods, scientific process skills test anddecision making skill test were applied to the experimental group students in the pre and posttest and the correlation was calculated. Problem solving questions were applied only in thelast test and analyzed with ’Product Evaluation Rubric’.Since the number of participants are less than 30 in scientific process skills test and indecision making skills test, in the analysis of the data, nonparametric Wilcoxon Signed Rankstest has been used instead of paired student t-test. The questions of problem solving skillshave been analyzed by researcher and the affect on students’ problem solving skills have beenfound out.In the light of all findings, it has been identified that STEM activities affect students’scientific process skills and problem solving skills positively in general; and have limitedeffect on decision making skills.
Keywords: anaokulu; bilimsel süreç becerisi; decision making skills; karar verme becerisi; kindergarten; problem çözme becerisi; problem solving skill; scientific process skills; STEM