Görsel ve işitsel sanatlar arasında ritm kavramının etkileşiminin 6.7.8. sınıflarda resim-iş eğitimi dersine katkısı - Korkmaz, Yasemin (My University, 2007)
Araştırmada öncelikle eski resim-iş eğitimi dersi müfredat programlar› incelenmiş ve görsel sanatlar dersi müfredat program› ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda sanat eğitiminde disiplinleraras› etkileşimin programlarda yeterince yer almadığı gözlemlenmiştir. Alanlar arası etkileşim ışığında birbiriyle yakından ilişkisi olan müzik ve resim dersleri arasında bu etkileşimden yararlanılarak, çocuğun sanat etkinliklerinde daha aktif ve kalıcı bir öğrenme gerçekleştirebileceği öne sürülmüştür. Çalışmada 6.7.8. sınıf öğrencileriyle, İstanbul’da bulunan bir ilköğretim okulunda uygulama yapılmıştır. Ritm kavramından yola çıkılarak çalışma gruplarından öncelikle kendi tasarladıkları bir resim çalışması yapmaları istenmiştir. Bu çalışmadan sonra öğrencilere müzik literatüründe yer alan beş farklı dönemden müzikler dinletilmiştir. Öğrencilerin müziklerden duyumsadıklarını istedikleri gibi kâğıt yüzeyine aktarmaları istenmiştir. Müzikle ve müzik olmadan yapılan bu çalışmalar, öğrenci anketleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca ilköğretim ve lisans düzeyi resim, müzik öğretmenlerinin görüşlerine ve görsel materyallere yer verilmiştir. iv

At our research, firstly old drawing lesson education programe was examined and was compared with visual art lessons. As a resulf of research , interaction of disciplines weren’t at the programes that were needed at the art education were observed. Childeren can have active and permanent learning at art activities when they take adventages of interaction of drawing lesson and music lesson, which have closely relations each others, was claimed. At the study, a practice with 6.7.8. class students was done in a secondary school in Istanbul . Their own drawing study started out from rhythm concept was wanted from the study group. After this study, musics of five different periods in the literature of music get listened to the students. Something that the students felt the music were wanted to draw on the paper according theirs wants from the students. These studies with music and without music , questionnaires with students were taken into consideration at the examination. Besides these , opinions of secondary school and bachelor stage drawing and music teachers and visual materials were at the study.
Keywords: Resim; Resim_Öğrenim ve Öğretim; Sanat Eğitimi