Çalışan kadınların sosyal medyadaki benlik sunumu - Demirel, Leyla (My University, 2019)
Sosyal paylaşım ağları günümüzde gittikçe önem kazanan bir sanal platformdur. Kişiler web sitesi veya profil sayfalarıyla resim, video ve yazılarla istedikleri şekilde kendilerini ifade ederek bu sanal dünyada var olmaya çalışmaktadır. Benlik sunumu, kişilerarası iletişim sürecindeki bireylerin sosyal etkileşim içerisinde kendilerini daha cazip ve kabullenebilir göstermeye yönelik izlenim oluşturmak için yaptıklarıdır. Sosyal paylaşım ağları benlik sunumu için oldukça uygun bir alandır.Bu çalışmanın ana konusu çalışan kadınların sosyal medyadaki benlik sunumlarını nasıl gerçekleştirdiğidir. Çalışma Goffman’ın “Dramaturji Teorisi” ile çözümlenmeye çalışılacaktır. Goffman bu teoride gözlem yöntemini kullanır. Bu çalışmada da aynı yöntem kullanılacaktır. Araştırma kapsamında Türkiye sınırları içinde Facebook ve Instagram olmak üzere toplamda 300 hesap doğal gözlem yoluyla incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda, çalışan kadınların benlik sunumları olmalarını istedikleri şeklinde oluşturulmuş ve sunulmuştur.

Social networking is an increasingly important virtual platform. People are trying to exist in this virtual world by expressing themselves as they wish with pictures, videos and texts through their web sites or profile pages. Personal presentation is what individuals in the process of interpersonal communication do to create the impression of making themselves more attractive and acceptable in social interaction. Social networking is a very suitable area for self-presentation.The main topic of this study is how working women make self-presentations on social media. The study will be analyzed with Goffman's Dramaturgy Theory. Goffman uses observation in this theory. The same method will be used in this study. Turkey within the borders of 300 Facebook and Instagram accounts examined within research. As a result of the data obtained, working women shaped their self-presentations as they wanted.
Keywords: BenlikBenlik SunumuGoffmanDramaturjik YaklaşımHalkla İlişkiler Self self; Dramaturgical theory; Goffman; Halkla ilişkiler; Public relations