Mali küreselleşmenin sosyal harcamalar üzerindeki etkileri: Türkiye örneği - Güler, Hünkar (My University, 2010)
Mali Küreselleşme, Sosyal Harcamalar ÖZET MALİ KÜRESELLEŞMENİN SOSYAL HARCAMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bu çalışma, kamu harcamalarının kısılmasını öneren neoliberal iktisat anlayışının yol açtığı mali küreselleşme sürecinin Türkiye’de 1990-2011 yılları arasında gerçekleşmiş ve gerçekleşmesi öngörülen sosyal harcamalar düzeyini ne şekilde etkilemekte olduğunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Merkezi Yönetim Bütçesinin fonksiyonel sınıflandırma kalemlerine ilişkin veriler 1990-2003 yılları için bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışmada söz konusu dönem için ekonomik sınıflandırma verileri, 2004-2011 yılları için ise daha sağlıklı analiz yapmaya olanak veren fonksiyonel sınıflandırma verileri kullanılmıştır. Yapılan analiz, Türkiye’de sosyal harcamaların bütçeden aldığı payın 1990-2001 yılları arasında azalma gösterirken, 2002-2008 yılları arasında artış gösterdiğini, 2009-2011 yılları için ise harcamaların azaltılmasının planlandığını ortaya koymaktadır. Çalışmada sosyal harcamaların gelişimine ilişkin bu durum, sosyal yarar açısından irdelenmiştir. nancial Globalization, Social Expenditures

THE EFFECTS OF FINANCIAL GLOBALIZATION ON THE SOCIAL EXPENDITURES: THE CASE OF TURKEY This study aims to determine how the financial globalization process caused by neoliberal economics approach, which proposes restrictions on the public expenditures, has effected the realized and anticipated level of social expenditure between the period of 1990-2001 in Turkey. There is no data regarding functional classification items of central government budget between 1990 and 2003. For that reason economic classification data had to be used for the mentioned period. Functional classification data that permits making more robust analysis could only be used for the period of 2004-2011. The analysis made showed that as the share of social expenditures from the budget in Turkey declined for the period of 1990-2001, it rose for the period of 2002-2008 and it is planned to be curtailed for the period of 2009-2011. In this study the situation regarding the development of social expenditures is analyzed in terms of social benefit.
Keywords: Ekonomi; Mali Küreselleşme; Sosyal Harcamalar_Türkiye