Sermaye birikimi sürecinde Arayış mekanları Samsun örneği - Yılmaz, Demet Özmen (My University, 2009)
SERMAYE BİRİKİM SÜRECİNDE “ARAYIŞ MEKÂNLARI” SAMSUN ÖRNEĞİ Bu çalışmanın çıkış noktası, kapitalizmin gelmiş olduğu aşamada bazı kent ve bölgelerin birer arayış mekânı haline geldiği tespitidir. Bu tespitin teorik arka planını kapitalist sistemin temel aksı olan sermaye birikim süreci ile mekânsal yapıların ilişkisi ve bu ilişkinin değişen biçimleri oluşturmaktadır. Bu çerçevede ilk olarak bölgesel kalkınma yazının eleştirisi üzerinden arayış mekanı kavramı açıklanmıştır. Daha sonra bir “arayış mekanı” olarak değerlendirilen Samsun’un bugünkü arayışlarına zemin oluşturan tarihsel süreç olarak sermaye birikim sürecine odaklanılmış ve bugünkü arayışları niteleyen dönüşümler incelenmiştir. Son olarak Samsun ilindeki arayış hali, bu süreçte öne çıkan aktörler ile yapılan derinlemesine mülakatlar üzerinden analiz edilmiştir.

“THE SEARCHING SPACES” OF CAPITAL ACCUMULATION PROCESS SAMSUN CASE Starting point of this study is the assessment that some cities and regions have become “searching spaces” at the stage of capitalism have come. This assessment is based on the relation between capital accumulation process and spatial constitutions and changing forms of this relation. In this context, firstly “searching space” concept is explained starting from the criticism of regional development literature. The case study of this thesis is determined as Samsun. This city as a “searching space” is adressed within historical development of capital accumulation process. Finally the “searching process” in Samsun is addressed through the depth interview with important agents of this “searching process”.
Keywords: Kalkınma; Sermaye Piyasası