Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik dönüşümünde sanat piyasasının oluşumu plastik sanatların rolü ve Osman Hamdi Bey örneği - Çelik, Sabriye (My University, 2008)
TÜRKYE’NN TOPLUMSAL VE EKONOMK DÖNÜSÜMÜNDE SANAT PYASASININ OLUSUMU PLASTK SANATLARIN ROLÜ VE OSMAN HAMD BEY ÖRNEG Türkiye’nin tarihsel süreç içinde mevcut kaynaklarını, var olan birikimlerini, kendi dinamiklerini, siyasal ve ekonomik kosullarını toplumsal ve ekonomik basarıya dönüstürme mücadelesi uzun bir yolun kat edilmesiyle ve kararlılıgıyla olmustur. Sanatın Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik degisimindeki rolünün büyük oldugunu ve plastik sanatların özellikle de resim sanatının sanat piyasasının olusumundaki öneminin arttıgını, aynı zamanda özel ve kurumsal koleksiyonların, müzayedelerin, galerilerin, sergilerin, bienal ve festivallerin ve de müzelerin bu piyasanın çatısını olustururken rekabeti beraberinde getirdigini görmekteyiz. Fakat, Sanat yapıtı bir meta ve sanat piyasası bir borsa mıdır?, Günümüzde sanat piyasası en büyük pazarlardan biri midir?, Sanat piyasasında sanat eserinin fiyatlandırılması keyfi olabilir mi?, Her sanat nakit’e çevrilebilir mi?, Sanatçıya en büyük destegi kim verir?, Küresellesen dünya’da sanatın tanımı nedir?, Sanatın serbest dolasımında engeller nelerdir?, nsan, sanat ve ekonomi ayrılmaz bir üçlü müdür? Türkiye’de zenginlerin sanat yatırımcılıgına özendirilmesi gecikmis bir sanat stratejisinin panigi midir? , ve bugünlerde özel müze ve galeri açarak sanat gündemini olusturmak ilgi merkezi olmanın bir nedeni midir?, gibi soru ve sorunlarla Türkiye’de sanat piyasasının olusumu ve gelisimi sorgulanmaktadır. Bu noktada, Türkiye’de en pahalı sanat eseri olan Osman Hamdi Bey imzalı “Kaplumbaga Terbiyecisi” tablosu, sanat piyasasının olusumunu ve müzeler arası rekabetin gidisatını elestiren çarpıcı bir örnektir. CREATING ART MARKET, ROLE OF THE PLASTIC ARTS IN TURKEY’S SOCIAL AND ECONOMIC DEVELOPMENT AND THE EXAMPLE OF OSMAN HAMD BEY Having struggle throughout Turkey’s historical heritage to turn its existing sources, dynamics, political and economic conditions into success has been achieved in long run with strong dedication. It is certain that art has played leading role in Turkey’s economic and social devolopment, we observe that especially in domain of painting, plastic art and sclupture as well as foundation’s collections, auctions, art galleries, exhibitions, bienale, festivals and museums have contributed vitaly in creating steady backround and competitive conditions to bring out considerable bounce at market . On the contrary, we could ask “Is a masterpiece of art market good? And is an art market stockexhange?” Is it possible to price the artistic Works randomly?Could every art work value by money?Who supports the artists at most?What is the description of art in globalizing world?What are the obstacles to exhange art works freely in market?Are a human,art and economy bounded with eachother tightly?Is that very late figure of panic of art strategy in Turkey to encourage wealthy people for art investment? Nowadays establishing private museums and opening up art galleries are to reason to pick up attention in terms of control the art market and its values?For the development and the establishment of art market in Turkey the questions like these must be asked upon in continue. To this end, to be the most expensive masterpiece of art in Turkey: Osman Hamdi Bey’s “ Turtle Trainer” as dazzling example of the development and establishment of market as well competitiveness of the art museums is to be brought to mind new criticism.
Keywords: Ekonomi Tarihi; Plastik Sanatlar; Sanat