Üniversiteler arası tenis müsabakalarına katılan sporcuların tenise başlama nedenleri ve beklentileri - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışma, tenis sporu ile uğraşan ve profesyonel anlamda ilerlemek için çalışan üniversite sporcularının tenis sporuna başlama nedenlerini ve bu spor dalından beklentilerini belirlemek amacını taşımaktadır. Araştırmaya 2010-2011 Türkiye üniversiteler arası tenis turnuvasında yer alan toplam 150 öğrenci sporcu (82 erkek ve 68 kadın) katılmıştır. Çalışmada kullanılan verilerin frekans yüzde ve aritmetik ortalama dağılımları belirlenmiştir. Anketlerden elde edilen verilerin iç tutarlılık güvenilirlik katsayısı = 0.89 olarak bulunmuştur. Beşli Likert dereceleme ölçeğindeki aralıklar, 4/5=0,80 formülüyle belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre sporcuların tenis sporuna yönelmelerinin en önemli nedenler sıralamasında önceliği aile (% 31,9) almakta ve bunu dünyaca ünlü bir sporcu olma (% 27,2) ve milli takımda oynama (% 26,5) isteği ile çok beğendikleri sporcuların etkisi (% 25,2) takip etmektedir. Diğer yandan sporcuların tenis sporu ile profesyonel olarak uğraşma nedenlerine bakıldığında, tenis sporunu sevme (% 44,4), başarı kazanmaktan zevk duyma (% 35,8), spor yaparak sağlıklı olma (% 33,8) ve mutluluğu bu sporda yakalama (% 33,8) seçeneklerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Sporcuların tenis sporundan beklentilerine ilişkin görüşleri ise önem sırasına göre, sağlıklı olma ve sağlığı koruma (% 42,4), iyi bir fiziki görünüme sahip olma (% 33,1), tenis sayesinde yurtdışı üniversitelerden eğitim bursu alma (% 31,6) seçeneklerinde belirginleşmektedir. Bu çerçevede sporcuların tenis sporuna yönelmedeki tutumunu olumlu yönde geliştirmek için yeni yaklaşımlardan faydalanılıp sporcuların beklentilerini tam olarak karşılayabilecek tarzda etkinlikler düzenlenmesi sağlanmalıdır.

The aim of this study is to specify why the athletes, who play tennis and try to progress as a professional athlete, start tennis and their expectations from this sport branch. 150 athletes (82 male-68 female) partaking at the 2010-2011 Turkey Intercollegiate Tennis Tournament took part in this study. The frequency percentage and arithmetic average distribution of the data were calculated. The internal consistency reliability coefficient was found to be =0.89. Intervals at the 5 point likert scale were determined with the formula of 4/5=0.80. According to the result of the study, in the list of reasons for athletes tending to tennis sport, "family" (31.9 %) was found to be the most important reason followed by "the desire of being a universally famous athlete" (27.2 %), "the desire of being a player of national team" (%26.5), "the effect of athletes they like" (25.2 %). On the other hand, when the reasons for athletes in becoming a professional tennis player were examines,was found out that "loving the sport of tennis" (44.4 %) was the most important reason, followed by "getting pleasure from success" (35.8 %) , "being healthy by doing sport" (33.8 %) and "finding happiness in this sport". As for the athletes expectations from the sport of tennis, "being healthy and keeping health" (42.4 %) was the most important expectation followed by "having a good physical appearance (33.1 %), gettingscholarship from foreign universities with the help of tennis (31.6 %). Within this context, new approaches should be used in developing the athletes attitudes about tennis positively and activities which can meet the athletes expectations should be organized.
The reasons of athletes who participate in intercolegiate tennis competieions for taking up tennis snd their expectations
Keywords: Orman Mühendisliği