Teknolojik determinizm çerçevesinde Türkiye’de web dizilerinin toplumsal dönüşüme etkileri: fi dizisi örneği - Baştaş, Nilüfer (My University, 2019)
Televizyon, yayınladığı çeşitli programlarla dünyanın neredeyse her yerinden ilgiyle izlenmektedir. Özellikle dizi ve filmlere olan ilgi televizyon izleme oranlarının artmasında çok etkilidir. Yeni medya ile beraber gelişim gösteren internet teknolojisi günümüzde aranan her şeyin adresi konumuna dönüşmüştür. İnsanlar artık istediği her içeriği, istediği zaman internette bulabilmektedir. Televizyon bu açıdan biraz daha kısıtlı olmakla beraber, zamanla yerini internete bırakmaktadır. Başta Z kuşağı olmak üzere ardından Y kuşağı günümüzde internet teknolojisini aktif olarak kullanmaktadır. Y ve Z kuşağı kadar olmasa da X kuşağı da internete entegreolmaya çalışmakta fakat tamamıyla geleneksel medyadan kopamamaktadır. Bu durum geleneksel medyanın varlığını hala sürdürebilmesini sağlamaktadır. Bu kadar yaygın olarak kullanılan internet, günümüzde içine en çok tercih edilen program türü olan web dizilerini de alarak televizyonu bir adım daha geri de bırakmıştır. Teknolojinin gelişiminin bu denli her alana yansıması akıllara Marshall McLuhan’ın öncülük ettiği teknolojik determinizm kavramını getirmektedir. Kültürü etkisi altına alan dizi ve filmler, günümüzde toplumu yönlendiren önemli türlerdir. Teknolojinin gelişimini takip eden web dizileri, yayınlamış olduğu her içerikle özellikle medya teknolojilerinin insanları iyi yönde mi yoksa kötü yönde mi etkilediği sorusunu akıllara getirmektedir. Ve bu etkileri nasıl izleyiciye ulaştırmakta ve duyurmaktadır? Çalışmamızda, teknolojik öğeleri içerisinde yoğun bir şekilde barındıran internet teknolojisinin yayınladığı dizilerle toplumu ne ölçüde etkilediği ve iyimser, kötümser ve sosyal inşa bakımından tartışılmaktadır. Çalışmanın kuramını Marshall McLuhan’ın teknolojik determinizm teorisi oluşturmaktadır. Çalışma teknolojik determinizmin yanı sıra kullanımlar ve doyumlar kuramı, ekme kuramı, psikanalitik kuram, simülasyon evreni kuramı, kültür endüstrisi gibi kuramlarla da açıklanmaya çalışılmaktadır. Çalışmada içerik analizi yöntem olarak kullanılmıştır. Çalışmanın örneğini de Fi internet dizisi oluşturmaktadır.

Television is being watched with interest from almost all parts of the world with various programs it broadcasts. Particularly, interest in series and films is very effective in increasing television viewing rates. Internet technology has evolved with new media and has become the address of everything that is wanted today. People can now find any content they want on the Internet at any time. Television is a little more limited in this point, but it leaves its place to the internet in time. The Z generation, followed by the Y generation, uses the internet technology actively. Even though not as much as the Y and Z generation also the X generation is trying to integrate with the internet, but it cannot be completely separated from the traditional media. This situation allows traditional media to continue to exist. So widespread used internet, nowadays, because the internet series are watched very much, it left the television a step back. The reflection of the development of technology in every field brings to mind the concept of technological determinism develop pioneered by Marshall McLuhan. The series and films that influence the culture are important genres that direct society today. Following the development of the technology, the internet series brings to mind the question of whether media technologies affect people in a good or bad way with every content they publish and how does it convey and reach these effects to the audience? In our study, it is discussed to what extent the internet technology, which contains the technological elements in an intensive way, affects the society with the web series published by them. Marshall McLuhan's theory of technological determinism constitutes the theory of the study. In addition to technological determinism, the study tries to explain the theory of uses and gratifications, theory of caltivation, psychoanalytic theory, theory of simulation universe and culture industry. Content analysis was used as a method in the study. The case of the study is the Fi internet series. İt will be analysis with optimistic, pestimistic and social Construction of Technology – SCOT) point of view
Keywords: İnternet; İnternet Dizileri; Social Construction of Technology; Technological Determinism; Technological Optimisim; Technological Pessimisim; Technology; Teknoloji; Teknolojik Determinizm; Teknolojik iyimserlik; Teknolojik Kötümserlik; Teknolojinin Sosyal İnşası Internet; Web Series