Açık kalp cerrahisi sonrası postoperatif erken dönemdeki hiperkapnik solunum yetmezliği olan hastalarda avaps ile bipap modlarının karşılaştırılması - Barutçu, Halime Sinem (My University, 2019)
Amaç: Açık kalp cerrahisi erken dönemde görülen hiperkapnik solunum yetmezliği gelişmiş hastalarda uygulanan noninvaziv mekanik ventilasyon modlarından olan AVAPS ile BİPAP'ın erken dönem yanıtlarını araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde takipli akut hiperkapnik solunum yetmezliği gelişmiş ve çalışmaya katılmayı kabul eden yaş ortalaması 61.14 11.22 olan, 13 kadın (%38.2) ve 21 erkek (%61.8) olmak toplamda 34 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize edilerek AVAPS ve BİPAP modu uygulandı. NİMV öncesi hastaların arter kan gazı verileri ile vital bulguları kaydedildi. NİMV modu başlangıç verileri EPAP 5 cmH2O, IPAP 15 cmH2O olacak şekilde ayarlanmış olup hedef tidal volüm (Vt) 6-8 mL/ kg olacak şekilde basınç değerleri değiştirildi. 1 saat boyunca uygulanan NİMV sonra tekrar arter kan gazı verileri ile vital bulguları kaydedildi. Bulgular: NİMV uygulamasından sonra AVAPS modu uygulanan grupta arter kan gazı verilerinden olan pH, PCO2, sO2, cHCO3 ile vital bulgulardan solunum sayısı ve SpO2 verilerinde olumlu yönde anlamlı bir fark olduğu saptandı. BİPAP modu uygulanan grupta ise grupta arter kan gazı verilerinden olan pH, PCO2 ve cLac ile vital bulgulardan solunum sayısı ve SpO2 verilerinde olumlu yönde anlamlı bir fark olduğu saptandı. Sonuçlar: Açık kalp cerrahisi sonrası postoperatif erken dönemde gelişen hiperkapnik solunum yetmezliğinde, akut yanıtların iyileşmesinde AVAPS ve BİPAP modlarının eşit derecede etkili olduğu bulundu.

Purpose: The aim of this study was to investigate the acute phase response of BiPAP with AVAPS which is one of the noninvasive mechanical ventilation modalities used in patients with hypercapnic respiratory failure in the early period.Materials and Methods: 13 women (38.2%) and 21 men (61.8%) with a mean age of 61.14 11.22 years who had acute hypercapnic respiratory failure were included in the study. The patients were randomized and divided into BIPAP and AVAPS' groups. The arterial blood gas data and vital signs of the patients before NIMV were recorded. The NIMV mode initial data was set to be EPAP 5 cmH2O, IPAP 15 cmH2O and the pressure values were changed so that the target tidal volume (Vt) was 6-8 mL / kg. Starting FiO2 value was started with 40% and saturation levels were aimed to be more than 92%. After NIMV administered for 1 hour again the vital signs with arterial blood gas data were recorded again.Results: After NIMV, there was a significant difference in arterial blood gas data pH, PCO2, sO2, cHCO3 and respiratory rate and SpO2 data in the AVAPS mode group. In the group with BIPAP mode, there was a significant difference in the arterial blood gas data; PCO2 and cLac, vital signs; respiratory rate and SpO2 data.Conclusions: Both AVAPS and BIPAP modes are equally effective for treatment of acute hypercapnic respiratory failure after open heart surgery in the early postoperative period.
Keywords: Açık kalp cerrahisi; Cerrahi; Heart surgery; hiperkapnik solunum yetmezliği Open heart surgery; hypercapnic respiratory failure; Kalp cerrahisi; Medicine; noninvasive mechanical ventilation; noninvaziv mekanik ventilasyon; Surgery; Tıp