Gelir Vergisi Kanunu’na göre ticari kazancın tespitinde indirilecek giderler - Ayyıldırım, Kadir (My University, 2014)
Adı Soyadı: Kadir AYYILDIRIM Maliye Mali Hukuk Erkan AYDIN Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Mart 2014 Gelir, Gelir Vergisi, İndirilecek Gider, Ticari Kazanç

GELİR VERGİSİ KANUNU’NA GÖRE TİCARİ KAZANCIN TESPİTİNDE İNDİRİLECEK GİDERLER Bu tezde, gelir vergisi kapsamında vergilendirilen ticari kazançların tespitinde indirilecek giderler, bu giderlere ilişkin uygulamada karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlar karşısında idare ve yargı organları tarafından verilen kararlar incelenmiştir. Çalışmada kaynak taraması yöntemi kullanılmış ve kanunda sayılan indirilecek giderler hususunda benzer konularda farklı kararlar verildiği gözlenerek, bu farklılıkların her olayın kendi içerisinde değerlendirilmesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, vergiye uyum maliyetlerinin düşmesi, vergi bilincinin gelişmesi ve idari ve yargı organlarına daha az başvurulması için, mükellefler tarafından özelge müessesesinin daha kullanılır hale getirilmesi ve mükelleflerin benzer konulardaki yargı ve idare kararlarına kolaylıkla erişebilecekleri bir veri sistemi oluşturulması önerileri getirilmiştir. Name Surname: Kadir AYYILDIRIM Field: Public Finance Programme: Fiscal Law Supervisor: Assoc. Prof. Erkan AYDIN Degree Awarded and Date: Master – Marc 2014 Income, Income Tax, Deductible Expenses, Commercial Income ABSTRACT DEDUCTIBLE EXPENSES IN DETERMINATION OF COMMERCIAL INCOME ACCORDING TO TURKISH INCOME TAX CODE This thesis analyses deductible expenses in determination of commercial income taxed by income tax, the problems faced in practices of these deductible expenses and decisions made by the administrative and judicial organs on related problems. As the method of this study literature review have been used and observed the different decisions made by the different organs on similar issues about the deductible expenses in Turkish income tax code, and it is obvious that these differences occur due the fact that every case is assessed in its own self conditions. At the end of this study, to decrease the applications number to the administrative and judicial organs as well as to decrease the costs of tax compliance, and to develop the tax awareness, suggestions are made on “making the explanotary notes relating to income tax more useful for taxpayers”, and on “establishing a data system easily attainable by taxpayers to similar administrative and judicial decisions”.
Keywords: Gelir Vergisi; Maliye; Ticari Kazanç; Vergi; Vergi Hukuku_Mali Hukuk