Lateral epikondilitli hastalarda skapular egzersizlerin kas aktivasyonu, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin incelenmesi - Kapşigay, Bayram (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Lateral epikondilitli hastalarda skapular egzersizlerin kas aktivasyonu, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin incelenmesini, süregelen klasik ölçümlerin ve değerlendirmelerin dışında literatürde de skapula ve dirsek kasları arasındaki ilişkide çok az kullanılan elektromiyografiyi (EMG) kullanarak daha doğru bir sonuca ulaşmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılan 30 hasta, randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (n=15) konvansiyonel fizyoterapi egzersiz, ikinci gruba (n=15) konvansiyonel fizyoterapi egzersizlere ek olarak skapula egzersizleri, uygulandı. Ağrı ve ağrı algı eşiği, kavrama kuvveti, fonksiyonellik ve kas aktivasyonu; VAS, algometre, el dinamometresi, EMG, ÜEFÖ, HBÖDA ve DASH anketleriyle değerlendirildi. Olgular 6 hafta (15 seans), fizyoterapist tarafından tedaviye alındı ve ev egzersiz verildi. Bulgular: Tedavi sonrası grup içi değerlendirme parametrelerinin kontrol grubu dirsek fleksiyonda kavrama kuvveti (p>0,05) hariç tüm değerlendirme parametrelerinde anlamlı gelişmeler görüldü (p<0,05). Tedavi sonrası deney grubu ve kontrol grubu arasında yapılan değerlendirmelerde basınç ağrı eşiği (p>0,05) ve dirsek ekstansiyonda kavrama kuvveti (p>0,05) hariç diğer parametrelerde deney grubu lehine anlamlı farklar saptanmıştır (p<0,05). Sonuçlar: Sonuç olarak çalışmamızda skapular egzersizlerin lateral epikondilitli hastalarda ağrı ve fonksiyonellik üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Skapular egzersizlerin en dikkat çekici yönü ise ağrıyı azaltmasıyla birlikte kavrama kuvveti ve kas aktivasyonundaki artışı sağlamasıdır.

Examining The Efficacy Of Scapular Exercises On Pain And Function İn Patients With Lateral Epicondylitis.ABSTRACTPurpose: We aimed to investigate the effect of scapular exercises on pain and functioning in patients with lateral epicondylitis to achieve a more accurate result by using little-used EMG between scapula and elbow muscles in the literature besides ongoing classical measurements and evaluations.Methods: Thirty patients who participated in the study were randomly divided into two groups. First group (n=15), conventional physiotherapy program and exercise, second group (n=15), in addition to the conventional physiotherapy program and exercises, scapula exercises were applied. Patients were evaluated before and after treatment by VAS, algometer, hand dynamometer, EMG, UEFS, HBODA and DASH questionnaires.Results: Significant improvements were observed in all the evaluation parameters except for the gripping force of the control group in elbow flexion (p> 0.05) after the treatment (p <0,05). Significant differences were found between the experimental group and the control group after treatment (p <0,05) in favor of the experimental group except for pressure pain threshold and gripping force at the elbow extension (p> 0,05).Discussion: In conclusion, we found that scapular exercises were effective on pain and function in patients with lateral epicondylitis. The most striking aspect of skapular exercises is the reduction of pain as well as the increase in grip strength and muscle activation.
Keywords: Ağrı Lateral Epicondilytis; Electromyography; Elektromiyografi; Fizik tedavi; Fizik tedavi modaliteleri; Lateral Epikondilit; Pain; Physical Therapy; Physical therapy modalities; Scapula; Skapula