Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ölüme ilşkin duygu ve düşüncelerinin belirlenmesi - Kara, Nurcan (My University, 2002)
Bu çalışma, Y.B.Ü.'de çalışan hemşirelerin, ölüme ilişkin duygu ve düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak Mart-Ağustos 2001 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini,bu tarihler arasında reanimasyon, kardiyoloji, çocuk sağlığı, göğüs kalp damar cerrahisi, nöroşirurji, nöroloji, ortopedi, transplantasyon, acil cerrahi Y.B.Ü.'lerinde çalışan 120 hemşire oluşturmuştur. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan 105 hemşire, örneklem olarak alınmıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen ve uzman görüşüne sunulan, hemşirelerin demografik özellikleri ile ölüme ilişkin duygu ve düşüncelerini öğrenmeye yönelik Anket Formu, Templer ve arkadaşları tarafından geliştirilen, Yaparel ve Yıldız tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Ölüme İlişkin Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, bilgisayar kullanılarak, yüzdeleme, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), sutudent t testi, ki kare testi, Fisher's Exact testi kullanılmıştır. Sonuç olarak: Y.B.Ü.'sinde çalışan hemşireler, ölüm olayını sık yaşamaktadırlar. Hemşireler, meslek eğitimleri sırasında ve sonrasında ölüm ve ölüme ilişkin duyguları ile baş etme ile ilgili, yeterli eğitimi alamamışlardır. Ö.İ.D.Ö. puanları ile hemşirelerin, yakın zamanda sevdiği bir kişinin kaybını yaşama durumları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Hemşirelerin ölüme ilişkin duygu ve düşünceleri ile başa çıkmada yeterlilik durumları ile, Ö.İ.D.Ö. puanları arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bulgular tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur. THE FEELING&THINKING SIGN OF I.C.U. NURSES ABOUT DEATH.

. This descriptive study about the opinion and feelings of I.C.U. ( Intensive Care Unit) nurses about death has been carried out in Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, between March and August 2001. The medium of the study was 120 nurses who were occupied in the intensive care units of anesthesiology, cardiology, pediatrics, cardiovascular surgery, neurosurgery, neurology, transplantation orthopedics and emergency medicine and traumatology departments, during this time period. 105 volunteer nurses were included in the study. For the data collection the questionaire form which was prepared by the researcher with the information of the previous studies and death related depression scale (D.R.D.S.) which was constituted by Templer et al and revised by the reliability and validity study of Yaparel and Yıldız, were used. For comparison of the datas one-way ANOVA (analysis of variance), student's t-test, chi-square test, Fisher's Exact test were used. As a result, nursing staff in the I.C.U. freguently faces the dying process. During and after their studies nurses don't get any education of how to deal with the event of death and their feelings about death. The D.R.D.S. score were significently higher for the nurses who experienced the deadh of somebody close to them. The correlation between the D.R.D.S. score and the coping abilities of nurses with death was statistically significent. In light of these datas results were discursed and recommendations were made.
Keywords: Hemşirelik; Psikiyatri