TÜRKİYE ALTERNATİF PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ REHBERİ VE BİR UYGULAMA - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Geleneksel performans ölçütleri; paydaş taleplerinin değişmesi, daha fazla bilgi talebi gibi muhtelif sebeplerden dolayızamanla yetersiz kalmıştır. Bu boşluğu alternatif performans ölçütleri olarak ifade edilen ölçütler doldurmuştur. ESMA,IOSCO, IFAC ve SEC gibi kuruluşlar son yıllarda alternatif performans ölçütleri konusunda yasal düzenlemeler oluşturmuşlarve işletmelerin kullanımına sunmuşlardır. Türkiye’de de işletmeler alternatif performans ölçütü ifadesi kullanmadan bukapsamda yer alan performans ölçütlerini faaliyet raporları ve yatırımcı sunumları başta olmak üzere muhtelif yerlerdekullanmaktadırlar. Uluslararası kurumların alternatif performans ölçütleri konusunda getirdiği yasal düzenlemeler ile birliktesağlanan doğrulanabilirlik, tarafsızlık, tutarlılık ve şeffaflık ise henüz Türkiye’deki işletmeler için geçerli değildir. Bununnedeni ise ölçütler konusunda herhangi bir düzenlemenin ulusal düzeyde yer almamasıdır. Bu alandaki boşluğun UFRS’lerinTürkiye’deki uygulaması gibi alternatif performans ölçütlerinin de uluslararası düzenlemelere paralel ulusal bir düzenlemeile giderilebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, ulusal düzeydeki bu açıktan hareket edilmiş ve Türkiye için alternatifperformans ölçütleri için bir ulusal rehber önerisi ve bir uygulama örneği sunulmuştur. Türkiye Alternatif Performans ÖlçütleriRehberi’nin gelecekte Türkiye’de konu hakkında yapılacak olan çalışmalara temel teşkil etmesi amaçlanmaktadır. Rehberdeyer alan ve işletme paydaşlarına asgari düzeyde güvence sağlayan alternatif performans ölçütlerine ilişkin denetim kontrollistesinin ise uluslararası literatüre katkı sunması beklenmektedir.

Traditional performance measures used by corporations have been insufficient in time due to various reasons such as changing_x000D_ stakeholder demands, requesting more information. This insufficiency has been filled by alternative performance measures._x000D_ Organizations such as ESMA, IOSCO, IFAC, and SEC have prepared legal regulations on alternative performance measures and_x000D_ made them available to businesses in recent years. Businesses in Turkey, use mainly alternative performance measures in their_x000D_ annual reports and investor presentations without alternative performance measures term. Legal regulations prepared by_x000D_ international institutions on alternative performance measures brought verifiability, objectivity, consistency, and transparency._x000D_ This situation is not yet available for businesses in Turkey. This is because any regulation on alternative performance measures_x000D_ is not included at the national level. The gap in this field for Turkey is thought to be filled with national guidelines in line_x000D_ with international regulations. In this study, we present a national guideline recommendation for alternative performance_x000D_ measures for Turkey and an application accordingly. It is thought that the Turkish Guidelines on Alternative Performance_x000D_ Measures will form the basis for future studies on alternative performance measures. The audit checklist for alternative_x000D_ performance measures included in the Turkish Guidelines that provides minimum assurance to business stakeholders is_x000D_ expected to contribute to the international literature._x000D_
TURKISH GUIDELINES ON ALTERNATIVE PERFORMANCE MEASURES AND AN APPLICATION