Haririzade’nin Virdü’s-Settar şerhi inceleme ve metin transkripsiyonu - Özbek, Zeynep (My University, 2007)
Fethü’l-Esrâr Şerh-i Virdü’s-Settâr, 19. yüzyıl Osmanlı âlim ve mutasavvıflarından Kemâleddin Harîrîzâde tarafından Halvetî şeyhi Yahyâ Şirvânî’nin “Virdü’s-Settâr” isimli virdini şerh etmek için kaleme alınmış tasavvufî bir eserdir. Eser “Virdü’s-Settâr” üzerine yazılmış tek Türkçe şerh olup, temelde Halvetî yoluna mensûp müridlerin bu virdden daha fazla istifâde edebilmesini hedeflemektedir. Aldığı dinî ve tasavvufî eğitim ve pek çok tarikata intisâbı sayesinde derin bir ilmî anlayışa sahip olan müellif, eserde döneminin tasavvuf anlayışına ışık tutmuştur. Bu tez çalışmamızda Fethü’l-Esrâr Şerh-i Virdü’s-Settâr metninin transkripsiyonu gerçekleştirilmiş, yazar ve eser hakkında bilgi verilmesi ve eserdeki bazı tasavvufî konuların tahlil edilmesinin yanı sıra tasavvufta virdler ve vird şerhleri konusu incelenmiştir.
Keywords: Kemaleddin Haririzade; Tasavvuf; Virdü’s-Settar