Sosyal medya okuryazarlığı : Facebook ve instagram örneği - Sabancı, Yağmur Semiramis (My University, 2018)
Bu çalışmada, sosyal medya okuryazarlığı, Facebook ve Instagram örnekleri üzerinden ele alınmaktadır. İnternetle birlikte gündelik hayatımıza nüfuz eden ve her geçen gün popülerliğini sürdüren sosyal medyanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Bu durum, ‘sosyal medya okuryazarlığının’ öneminin daha da artmasına yol açmaktadır. Medya okuryazarlığı; tv, video, sinema, reklamlar, internet vb. yazılı ve yazılı olmayan farklı formatlardaki iletilere erişimi ve erişim sonrasındaki içeriğin çözümlenmesini ve değerlendirilmesini ifade etmektedir. Sosyal medya okuryazarlığı da bu bağlamda; internet tabanlı ağlarda üretilen içeriği değerlendirme ve analiz etme üzerine odaklanır. Peki gerçekten de sosyal medya, adından da anlaşılacağı üzere ‘sosyal’ midir? Yoksa bireyleri kendisine bağımlı hâle getirerek yalnızlaştırmakta mıdır? İşte bu perspektif doğrultusunda çalışmanın ana hatları oluşturulmaya başlanmıştır. Geleneksel gazetecilik ve internet gazeteciliği üzerine gazetecilerle, sosyal medya bağımlılığı hakkında ise psikologlarla röportajlar yapılmıştır. Bunun yanı sıra; araştırma yöntemi olarak 18 yaş ve üstündeki, öğrenim durumları ilköğretim, lise, üniversite ve lisansüstü olan kişilerle sosyal mecralar üzerinden anket yöntemi yapılmıştır. Bu bağlamda çalışmada; literatür taraması, röportajlar ve anket yöntemi kullanılmıştır. Yeni medyayla birlikte toplumsal ve kültürel değişimler olmuştur. Sürekli gelişen ve böylece pek çok kişinin kullandığı yeni medya teknolojileri, toplumsal yapıyı değiştirirken yeni bir kültürü de beraberinde getirmiştir. İnternet altyapısına dayanan sosyal medya sayesinde kullanıcılar; hem eşit imkanlar hem de farklılıkları içinde barındıran ve anında ulaşma imkânı sağlayan özgür bir sanal ortama kavuşmuştur. Bilim ve teknoloji çağına girişle başlayan küreselleşme, büyük ölçüde sınırların ortadan kalkmasına yol açarken, bilgisayar ve internet altyapısına dayanan sosyal medya ağlarıyla birlikte ise insanlar eşzamanlı olarak birbirleriyle etkileşime geçebilmektedir. İnsanlık tarihi, iletişim üzerine kurulmuştur. Günümüzde büyük ölçüde sosyal medya ağlarıyla örülen bu iletişim, gün boyu (7/ 24) devam eden bir süreç olma özelliğiyle kullanıcılar üzerinde farklı etkiler bırakabilmektedir.

In this study, social media literacy is addressed through examples of Facebook and Instagram. There are disadvantages as well as the advantages of the social media that penetrate our everyday life with the Internet and continue to become popular every day. This leads to a further increase in the prevalence of 'social media literacy'. Media literacy; TV, video, cinema, advertising, internet, etc. access to and transmission of messages in different formats, written and non-written, and the analysis and evaluation of content after access. Social media literacy is also in this context; focuses on evaluating and analyzing content produced in internet based networks. Is it really ‘social media’, 'social' as understood from its name? Or does it that the individuals are lonely by bringing them to dependence on themselves? Here, the main lines of working in this perspective have begun to be established. Journalists on traditional journalism and internet journalism were interviewed by psychologists about social media addiction. And also; questionnaires were conducted on the subjects of 18 years of age and above, primary school, high school, university, undergraduate, master and doctoral students through social circles. In this context, literature review, interviews and questionnaire method were used. There have been social and cultural changes with the new media. New media technologies that are constantly evolving, and thus used by many, bring with it a different culture when it changes society. Thanks to this platform based on the Internet infrastructure, users will be provided with a virtual environment that is free and instantly accessible, which includes both equal and different. With the introduction of the age of information and technology, globalization has begun. Globalization means that the borders will be end. In other words, with this process based on computer infrastructure, people can interact with each other. Even if the phases of the communication process change, they should not be forgotten; History of humanity, communication. Communication is a concept that lives 24/ 7.
Keywords: Media literacy; Medya okuryazarlığı; Online social networks; Online sosyal ağlar; Social media; Social Media Addiction; Sosyal medya; Sosyal Medya Bağımlılığı Social Media