Türkiye savunma sanayii üzerine bir inceleme - Lale, Sevda (My University, 2003)
TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Savunma sanayii; bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel ve kamu sektörü bünyesinde kurulan işletmeler topluluğudur. Türkiye, Cumhuriyet'in ilk yıllarında savunma sanayiinin kurulması yönünde çalışmalar yapmıştır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli askeri fabrikalar kurulmuştur. Ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türk Savunma Sanayii yeni bir ivme kazanmış, gelişen dış askeri yardımlar neticesinde yurtiçi üretim durma noktasına gelmiştir. Bu durum 1960'lı yılların ortalarına kadar devam etmiştir. Türkiye yaşadığı bu kötü deneyimlerden sonra, savunma sanayii alanında kendi kendine yeterli olmanın gereğini tartışır olmuştur. Bu dönemden sonra yeniden ulusal savunma sanayiini kurma çabalarına girişmiştir. Ancak 1985 yılında çıkarılan 3238 sayılı yasa çerçevesinde liberal serbest rekabet politikaları benimsenmiştir. Böylece yabancı firmaların yerli firmalarla rekabetine olanak sağlanmış, yerli firmalar için koruyucu tedbirler alınmaması nedeniyle de, yerli firmalar güçlü yabancı firmalar karşısında gelişme olanağı bulamamıştır. Bu gün gelinen noktada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ana sistem bazındaki ihtiyaçlarının %79'u yurtdışından sağlanmaktadır. Halen Türkiye en çok savunma işi ihale eden NATO ülkesidir. Dışarıya bağımlılığın bu derece yüksek olmasının sonucu olarak Türkiye savunma harcamalarının olumsuz etkileriyle karşı karşıyadır. Türkiye savunma harcamalarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla uzun dönemde yurtiçi üretimi gerçekleştirmeli ve ulusal kaynakların yurtdışına çıkışına engel olmalıdır.

A STUDY ON TURKISH DEFENSE INDUSTRY The defence ındustry is the group, community of public and private business enterprises establıshed to cover the needs of the armed forces of a country. Turkey made important studies on establishing the defense industry in the first years of the republic. To achieve this goal state established various of military factories. However, after the World War II, Turkish Defense Industry gained a new acceleration, in the results of improving military aids, internal production came to the point to stop. This situation continued until the middle of 1960's the problem of Cyprus, and the embargo imposed by the USA on Turkey. After this experience, Turkey discussed the need of being adequate by oneself without any help in the field of defense industry. After this term, state started the efforts to establish the national defense industry again. But, in 1985, in the frame of the law numbered 3238, liberal free competition of domestic companies with the foreign companies. With the reasons of not taking protective measures for the domestic companies couldn't find the opportunity to improve against the foreign companies. At the point being come today 79% of the needs of Turkish Armed Forces based on main system are covered from abroad. Now, Turkey is the only NATO member which makes affair of awarding the most in the field of the defence industry. As a result of dependence to abroad, Turkey is against the negative effects defensive expenses. To remove the negative effects of defensive expenses, internal production must be fulfilled in long term, and obstruct leaving of national sources abroad.
Keywords: Askeri operasyonlar; Askerlik bilimi; Savunma Endüstrisi; Türkiye_Silahlı Kuvvetleri