2007 küresel fi̇nansal kri̇z ve gölge bankacılık - (:unkn) unknown (My University, 2015)
2008 küresel finans krizi koşullarında birçok yeni finansal türev enstrümanı işleme konu yapılmış ve bu enstrümanların çeşitliliği hızla artmıştır. Finans piyasalarında özellikle konut kredisinin ağırlık kazanması, hem finans hem de reel sektöre yönelik yeni bir oluşumun da altyapısını hazırlamıştır. Gerçekten de, söz konusu konjonktürde geleneksel bankacılığın yanında, piyasanın denetim ve düzenleme boşluğundan yararlanan, esnekliğe ve serbestliğe sahip, yeni bir bankacılık alanı ortaya çıkmıştır. Sanal ya da gölge bankacılık olarak nitelendirilen ve 2008 krizinin doğrudan nedeni olmasa da, krizin derinleşmesine yol açan bu bankacılık halen günümüz bankacılığında küçümsenmeyecek bir ağırlık kazanmış bulunmaktadır. Bu çalışmada gölge bankacılığın doğuşu, kavramsal çerçevesi, olumlu ve olumsuz yönleri ele alınmış, en sonunda da bu bankacılığın düzenlenmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

During the 2008 financial crisis, in the financial markets, the number and the variety of financial derivatives increased significantly. Increasing importance of mortgage credits has created a new infrastructure towards financial and real sectors. Under such circumstances, in addition to traditional banking system, a new flexible and free banking system which relies on lags in the regulation and inspection processes has emerged. Although it is not one of the direct causes of 2008 crises, virtual or shadow banking has a significant role in overall banking system. In this study, the emergence of shadow banking, its conceptual framework has been examined in regard to its postive and negative aspects and at the end, suggestions were proposed towards the regulation of shadow banking system.
2007 GLOBAL FINANCIAL CRISIS AND SHADOW BANKING
Keywords: İşletme Finans