Çok değişkenli istatistik tekniklerle AB pazarının bölümlendirilmesi - Tetik, Neslihan (My University, 2007)
ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİK TEKNİKLERLE AB PAZARININ BÖLÜMLENDİRİLMESİ Küreselleşmenin etkisi altında tüm dünyada rekabet şiddetlenmekte ve uluslararası pazarlama önem kazanmaktadır. Bir işletmenin kaynaklarını en iyi kullanabileceği şekilde etkili sonuçlar elde edebilmesi için doğru pazarlar seçmesi ve stratejik pazarlama kurallarına uygun olarak hareket etmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye’nin Avrupa’daki olası yerini göz önünde tutan, makro çerçevede pazar bölümlendirmesi yapılmıştır. Bu bölümlendirme, “Ekonomik Dinamikler”, “Sektörel Dinamikler”, “Demografik Dinamikler”, “Kültürel, Sosyal Psikolojik, Politik ve Ekolojik Dinamikler”, “Teknolojik Dinamikler” ve tüm bunların bir arada tutulduğu “Genel” kategorilerinde her biri için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Çok Değişkenli İstatistikî Teknikler göz önünde tutularak; ana bulgular Kümeleme Analizi ve Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile elde edilmiştir.

EU MARKET SEGMENTATION WITH MULTIVARIATE STATISTICAL ANALYSIS In all over the world, competition is getting harder reason by the effect of globalization and international marketing becoming important. It is expected that an enterprise should use it’s sources in the most efficient way. To make this happen, an enterprise should select correct markets and behave according to the strategic marketing rules. In this thesis, at macro framework market segmentation is done for European Union countries and Turkey. This segmentation separated into “Economical Dynamics”, “Sectoral Dynamics”, “Demographical Dynamics”, “Cultural Social Psychological Political Ecological Dynamics”, “Technological Dynamics” and “The General” one that keeps all the sections together. By considering all multivariate statistics techniques, main indications are gained with Cluster Analysis and Multidimensional Scaling.
Keywords: Avrupa Birliği_Pazar; İstatistik; İstatistik, Çok Değişkenli; Kümeleme Analizi