Hava harp okulunda öğrenim görmekte olan savaş pilotu adaylarının basit reaksiyon, seçimli reaksiyon ve ayırt edici reaksiyon zamanlarının ölçme ve değerlendirilmesi yöntem çalışması - Kamuk, Yetkin Utku (My University, 2006)
HAVA HARP OKULU’NDA ÖĞRENİM GÖRMEKTE OLAN SAVAŞ PİLOTU ADAYLARININ BASİT REAKSİYON, SEÇİMLİ REAKSİYON VE AYIRT EDİCİ REAKSİYON ZAMANLARININ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRİLMESİ YÖNTEM ÇALIŞMASI Bu çalışma, Hava Harp Okulu Komutanlığı’nda öğrenim görmekte olan savaş pilotu adaylarının basit reaksiyon, seçimli reaksiyon, ayırt edici reaksiyon ve işitsel reaksiyon zamanlarının ölçülmesi ile ilgili bir yöntem ortaya koymak üzere yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçüm cihazı (Academy Reaction Timer) araştırmacı tarafından tasarlanıp üretilmiş olup, gerekli bilgisayar yazılımı da yine araştırmacıya aittir. Araştırma, Hava Harp Okulu’nda öğrenim gören öğrencilerden gönüllü olarak katılmak isteyen grup ile (n=555) yapılmıştır. Veriler, test için dizayn edilmiş olan özel bir odada yapılan ölçümler ile toplanmıştır. Araştırma betimsel modele dayanmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 14.0 paket erlendirilmiştir. Sınıf, spor yapma ve kaynak liseye göre reaksiyon zamanlarının aritmetik ortalamaları, standart sapmaları ve en büyük, en küçük değerleri hesaplanmıştır. Gruplar arası farklılığı bulmak için bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık derecesi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Reaksiyon zamanları için sınıf düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı tek yönlü varyans analizi ile (p<0.05) değerlendirilmiştir. Ölçümlerin güvenirliğini sınamak üzere Split-Half testi kullanılmıştır. Ayrıca alt ve üst çeyrekler karşılaştırılarak testlerin ayırt edici olup olmadıkları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaya konan ölçme aracının reaksiyon zamanını güvenilir şekilde ölçtüğü, basit, ayırt edici ve işitsel reaksiyon zamanlarında sınıf düzeyine göre, birinci sınıf öğrencileri lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0.05) ve testlerin ayırt edici olduğu (p<0.01) sonucuna varılmıştır.

A STUDY ON THE METHOD OF MEASURING SIMPLE REACTION, CHOICE REACTION AND DISCRIMINATIVE REACTION TIMES OF THE TURKISH AIR FORCE ACADEMY CADETS This study is conducted to set a new reaction time measuring system and measure the simple, choice and discriminative reaction times of the Turkish Air Force Academy Cadets. The equipment (Academy Reaction Timer) and all of the related components including the computer program are designed and produced by the author. The study is carried out with 555 cadets who were willing to participate. The data was collected in a specially designed test room. Before the test, the testing procedure was explained to the cadets and they were asked to react as fast as possible. This is a descriptive study in which a recently developed reaction timer was used. The data collected was analyzed through SPSS 14.0 which is obtained via internet download from the official internet site of the SPSS. The arithmetic means, standard deviations, minimum and maximum values were calculated and Independent Samples t-Test was used to find any possible differences (p<0.05). One-Way ANOVA was used to find if there was a difference between groups at the class level (p<0.05). Half-split test was used to determine the reliability of the testing equipment. In addition, the apper and the lower quarters are examined through the t test to determine whether the application is discriminative or not. At the end of the study, it was found that the developed reaction time system reliably measures what it was intended to. A significant difference was found between the freshmen and seniors for the simple, discriminative and sound reaction time tests (p<0.05). The discrimination level of the measurement system is pretty high (p<0.01).
Keywords: Refleksler