Futbolcularda bazı fiziksel ve motorsal özelliklerin mevkiler açısından değerlendirilmesi - KIZILET, ALİ; ERDEM, KAMİL; KARAGÖZOĞLU, CENGİZ; TOPSAKAL, NURİ (My University, 2004)
Bu çal›flman›n amac›, Türkiye 1., 2. ve 3. profesyonel futbol liglerinde farkl› mevkilerde oynayan üst düzey futbolcular›n fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin de¤erlendirilmesidir. Bu çerçevede, futbolcular›n yafl, boy, a¤›rl›k ve vücut ya¤ de¤erleri ile 30 m sürat, durarak uzun atlama ve MaxVO2 özellikleri ölçülmüfltür. Ya¤, yafl, a¤›rl›k, boy, 30 m sürat, durarak uzun atlama ve MaxVO2 de¤iflkenlerinin mevkilere göre karfl›laflt›r›lmas› için tek boyutlu varyans analizi kullan›lm›flt›r. Ayr›ca gruplar aras›nda farklar› bulmak amac›yla Scheffe Çoklu Karfl›laflt›rma Testi uygulanm›flt›r. De¤iflkenlerin birbirleriyle olan iliflkisini araflt›rmak için ise Pearson Momentler Çarp›m› korelasyonu uygulanm›flt›r (p<0.05). Ölçümler sonucunda, futbolcular›n yafl de¤erleri 25.15 ± 3.10 y›l; ya¤ yüzdeleri %11,83±1,63; vücut a¤›rl›klar› 72,82±5,02 kg; boy uzunluklar› 179,17±4,61 cm; 30 m sprint 4,28±0,16 sn; durarak uzun atlama 2,36±0,92 m ve MaxVO2 54,34 ± 2,62 ml/kg/dk olarak bulunmufltur. Fiziksel ve motorsal özellikler aras›nda anlaml› iliflkiler, baz› de¤iflkenler için de mevkiler aras›nda anlaml› farkl›l›klar bulunmufltur. Bu sonuçlar›n de¤erlendirilmesinin futbolcu profilini belirlemede yard›mc› olaca¤› düflünülmektedir

The aim of the study was to evaluate the physical and physiological profiles of elite football players of the first, second and third division according to positions. Age, height, weight, body fat, MaxVO2, standing long jump, and speed (30 m sprint) parameters of 63 elite soccer players were measured. Parameters were compared according to team positions by One Way ANOVA. Scheffe Test was used to find out the difference between the groups and Pearson Correlation Test for the relations between the variables. The following means were observed: age 25,15±3,10 years; percent body fat % 11,83±1,63; weight 72,82±5,02 kg; height 179,17±4,61 cm; 30 m sprint, 4,28±0,16 sec; standing long jump 2,36±0,92 m; MaxVO2 54,34±2,62 ml/kg/min. There were significant correlations between several dependent variables and significant differences between team positions for some variables. Our expectation is that these research results can be helpful for assessment of soccer player profiles.
Evaluation of some physical and physiological profiles of soccer players according to playing position
Keywords: Football; Position; Physical and Physiological Profiles; Futbol; Mevki; Fiziksel ve Motorsal Özellikler