20. yüzyıl Türk seramik sanatçılarının kültürel üretimlerindeki düşünsel altyapılar - Bakırcı, Gaye (My University, 2008)
Sanatçılar bir toplumun önderleri, yol göstericileri ve örnek kişileridir. Seramik sanatı geçmişten gelen ve geleceğe uzanan önemli bir sanat dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. “20. yüzyıl Türk Seramik Sanatçılarının Kültürel Üretimlerindeki Düşünsel Altyapılar başlıklı çalışmanın konusunu; 20. yüzyılda yaşamış ve yaşamakta olan Türk seramik sanatçılarının çalışmalarını ne şekilde ortaya koyduklarını açıklamak olmuştur. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de bulunan seramik sanatçıları hakkında bilgi vererek, yaptıkları kültürel üretim ve etkinliklerine açıklık getirmektir. Bu amaç doğrultusunda her sanatçı bir bölüm olarak ele alınmıştır. Bölüm başlıkları altında sanatçılar hakkında kişisel bilgiler, kültürel üretim ve etkinlikleri, düzenledikleri ve katıldıkları sergiler, aldıkları ödüller, yayınları vs.ler verilmiştir. Seramik sanatçıları da toplumun geleneksel normlarını geleceğe aktarırken, yeni yaklaşımlar, çağın teknolojik gelişimine uygun yeni anlayışlar sergileyerek, geleneksel sanat anlayışına farklı boyutlar getirerek, yeni sanat eserleri meydana getirmektedirler.İçdürtüleriyle beslenen sanatçılar, eserlerini üretirlerken, hayal güçlerinin yanında içinde bulundukları toplumdan ve yaşadıkları çevreden etkilenirler. Hayal ve etki mekanizmaları eser için düşünsel altyapıyı oluşturur. Sanatçı bunları birleştirerek eserini meydana getirir. Toplumun üzerine düşen ise; bu sanatçılara gereken önemi vererek, üretilen sanat eserlerinden ve sanatçılardan haberdar olmaktır. Çünkü kendi elindeki değerlerin farkında olmayan toplumların yerlerinde sayarlar ve ilerleme kaydedemezler. Konunun amacını; Türkiye’de bulunan seramik sanatçıları hakkında bilgi vermek, sanatçıların eserleriyle yaptıkları kültürel üretim ve etkinliklerini açıklamak oluşturmuştur. Bu amaç doğrultusunda her sanatçı ayrı bir bölüm olarak ele alınmıştır. Çalışma seramik sanatçılarıyla yapılan kişisel görüşmeler, mail yoluyla yapılan bilgi alışverişinin yanında, konuyla ilgili yazılı kaynaklardan ve ilgili web sitelerindeki bilgiler neticesinde hazırlanmıştır.

Artists are the leaders, guides and model-setters of a society. The art of ceramics stands before us as an important field of art that comes from the past and goes on to the future. The subject of the study titled “Ideological Substructures that lie beneath the Cultural Productions of 20th century Turkish Ceramic Artists’’ is the explanation of the way of Turkish ceramic artists who lived and have lived in the 20th century making their works. The purpose of this study is to give information about the ceramic artists in Turkey and clarify their cultural productions and activities. Within the context of this purpose, each artist was taken as a chapter. Under the chapter titles, personal information about the artists, their cultural productions and activities, exhibitions organized and attended and prizes received by them, and their publications, etc. were given. Ceramic artists show new approaches and new understandings in accordance with the technological development of our age, put forward different dimensions to the traditional understanding of art, and make new works of art, while carrying the traditional norms of the society to future. Motivated by their impulses, the artists are affected by the society and the environment they are living in, beside their imaginative power, while producing their works. Imagination and effect mechanisms constitute the ideological substructure for the work. The artist combines them to produce his/ her work. What comes to the responsibility of the society is to give necessary importance to these artists and be informed about the produced works and artists. Because, the societies which are not aware of the values in hand remain where they are and may not advance. The purpose of the subject is to give information on the ceramic artists in Turkey, and to explain the cultural productions and activities with their works. Within this context, each artist was handled in a chapter. Present study was prepared upon personal interviews with ceramic artists, exchange of information through mail, and from the written sources on subject and related web sites.
Keywords: Seramik Sanatçıları, Türk