Influencer-generated content and its effect on tourist’s destination choice : do turkish people tend to choose their next domestic travel destination through instagram influencers? - Demir, Yakup (My University, 2023)
Yeni destinasyon keşiflerinden seyahat rezervasyonu oluşturmaya ve seyahatlerde geçirilen her anı insanlarla paylaşmaya kadar, sosyal medya çoğu seyahat tutkunu insanlar için vazgeçilmez hale geldi. Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının yükselişiyle birlikte, sosyal medya influencerları tarafından üretilen içerikler, destinasyon pazarlaması için popüler bir araç haline geldi. Influencerlar, kendilerine güvenen sadık bir kitleye sahip gerçek müşteriler olduklarından onların ürettikleri içerikler de özellikle sosyal medyanın hakim olduğu günümüz dünyasında turizm sektörü için çok önemlidir. Özellikle Instagram, seyahat ilhamı aşılayan ve destinastonların tanıtımı için en yaygın kullanılan sosyal medya platformlarından biri olarak ortaya çıktı ve bu da onu hem yeni destinasyonlar keşfetmek isteyen turistler hem de influencerlarla iş birliği gerçekleştiren turizm pazarlamacıları için ideal bir platform haline getirdi. Bu çalışmanın amacı, özellikle sosyal medya platformları arasında oldukça popüler ve ön planda olan Instagram'da, influencerlar tarafından oluşturulan içeriklerin Türk turistlerin destinasyon seçimleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışma aynı zamanda Türk turistlerin daha önce ziyaret ettikleri destinasyonları yine Instagram influencerları aracalığı ile tekrar ziyaret etme niyetini de araştırmaktadır. Çalışma, influencer içeriklerinin turistlerin destinasyon seçimleri üzerindeki etkilerini, turistlerin aynı anda hem ziyaret etme hem de tekrar ziyaret etme niyetlerini ölçerek araştırdığından sonuçları aynı anda görmek ve karşılaştırmak son derece önemlidir. Çalışma, sosyal medya fenomenleri ve içerikleri, Instagram fenomenleri, destinasyon pazarlaması ve Türkiye turizmi ile ilgili yeterli ve faydalı bilgiler vermektedir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılarak tasarlanmıştır. Anket formu, gelecekte herhangi bir yurt içi destinasyonu ziyaret etmeyi planlayan her yaş grubundan Türk turistlere yönelik hazırlanmıştır. Verilerin analizi SPSS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ana katkısı, Türk turistlerin yurt içi bir seyahat destinasyonu seçerken karar verme süreçlerinde Instagram infulencerların rolüne dair fikir vermesidir. Çalışma aynı zamanda destinasyon seçimlerini etkileyen temel faktörlere de ışık tutuyor. Bu bilgi, turizm pazarlamacılarının influencer pazarlamasının önemini anlamalarına ve gelecek pazarlama stratejilerini buna göre optimize etmelerine yardımcı olabilir.

From exploring destinations to booking trips and sharing travels, social media activities have become essential for most travellers. With the rise of social media platforms such as Instagram, Facebook, and Twitter, influencer-generated content (IGC) which is high-performing content designed by influencers has become a popular tool for destination marketing. Since influencers are real customers who have a loyal audience who rely on their determination, IGC is crucial for the tourism industry, particularly in the age of social media dominance. Especially, Instagram has emerged as one of the most widely used social media platforms for travel inspiration and promotion, making it an ideal platform for tourists to explore new places and as well as for tourism marketers to collaborate with influencers. The purpose of this study is to explore the effect of influencer-generated content on Turkish tourists' destination choices, with a focus on Instagram as a platform for information and inspiration. The study also explores the revisit intention of Turkish tourists via Instagram influencers. Since the study researches how IGC affects tourist's destination choice by measuring their intention to visit and revisit intention at the same time, it is extremely important to see and compare the results at the same time. The study gives sufficient and useful information about social media influencers and their content, Instagram influencers, destination marketing and vital tourism highlights of Türkiye. The study is designed as quantitative research using a survey questionnaire. The questionnaire form is prepared for Turkish tourists who plan to visit any domestic destination in the future at each age level. The data was collected using an online survey method, and the analysis was conducted using SPSS. The research's main contribution is that it provides insight into the role of Instagram and influencers in Turkish tourists' decision-making when choosing a domestic travel destination. The study also sheds light on the essential factors influencing their destination choice. This information can help tourism marketers understand the importance of influencer marketing and optimize their marketing strategies accordingly.
Influencerların oluşturduğu içeri̇kler ve turi̇stleri̇n desti̇nasyon seçi̇mi̇ne etki̇si̇ : Türkler gelecekte zi̇yaret edecekleri̇ ülke içi̇ desti̇nasyonlarini instagram i̇nfluencerları aracılığı ile seçmeye eği̇li̇mli̇ mi?
Keywords: ağızdan ağıza pazarlama; destinasyon algısı; destinasyon pazarlaması; destination image; destination marketing; E-WOM; Instagram influencer; Instagram influencerı; influencer içeriği; influencer-generated content; intention to visit; Marketing; Pazarlama; Social marketing; Social media; social media influencer; Sosyal medya; sosyal medya influencerı; Sosyal pazarlama; Tourism; tourism destination; Turizm; Turkey; Turkish tourism; Türk turizmi Social media; Türkiye; ziyaret niyeti